Leerlingen vermaken zich prima in techniekparadijs - Promotie Evenement Techniek in De Weijver

  Nieuws
Leerlingen leren wat er allemaal te beleven is in de wereld van techniek. (Foto: aangeleverd)
Leerlingen leren wat er allemaal te beleven is in de wereld van techniek. (Foto: aangeleverd) (rodi.nl)

HOOGWOUD – In de tennishal van Sportcentrum De Weijver, De Weijver 6 in Hoogwoud wordt donderdag 15 van 10.30 tot 15.00 uur en vrijdag 16 november van 09.00 tot 15.00 uur het Promotie Evenement Techniek (PET-Event) worden gehouden. Bijna 2.300 kinderen uit groep 7 van vier verschillende schoolbesturen (Allure, Penta, SKO West-Friesland en Talent) en zelfstandige scholen bezoeken het techniek evenement. En de leerlingen vermaken zich prima in het techniekparadijs.
Voor leerlingen is PET-Event een doe-evenement zonder verplichte onderdelen. In de Weijver gaan de kinderen praktisch aan de gang met wetenschap en techniek. Zo maken ze kennis met de leuke kanten ervan en wordt hopelijk de interesse gewekt om te kiezen voor een vervolgstudie in één van de studierichtingen. Dat is belangrijk voor een regio met veel technisch georiënteerde bedrijvigheid en voor Nederland als kenniseconomie.

Netwerkplein

Voor leerkrachten is dit evenement een 'tool' om te gebruiken bij de lessen op school. Op het netwerkplein, midden in de tennishal, verzamelen zij informatie over diverse activiteiten uit het Doe-programma, waar zij met school of groep aan deelnemen. En na afloop zijn er voldoende aanknopingspunten aanwezig waarmee techniek op school is te koppelen aan de vakken aardrijkskunde, rekenen, tekenen, geschiedenis of taal. Wie aan wil schuiven bij de netwerklunch van 12.00 tot 13.00 uur, kan zich vooraf melden via www.petevents.nl.
Techniek

Het PET-Event is dé gelegenheid voor kinderen om vanaf het basisonderwijs in contact te komen met techniek in de breedste zin. Zij doen mee aan leuke en inspirerende workshops, die zoveel mogelijk aspecten van techniek aanraken. Met een grote variatie aan activiteiten is er voor ieder kind wel iets te ontdekken en te doen. De technische wereld is enorm divers. De ontwerper van een mp3-speler doet heel iets anders dan een constructeur van een gigantische brug. Om het overzichtelijk te houden kunnen alle beroepen en studies verdeeld worden over zeven werelden: 1. de planeet Aarde, 2. voeding en gezondheid, 3. het menselijk lichaam, 4. verkeer, transport en ruimte(vaart), 5. creatief en ontwerpen, 6. geld en handel en 7. wetenschap en ontdekken.
Nationale Techniekpact

De deelnemende partijen aan het Nationaal Techniekpact maakten in 2013 afspraken om de instroom van leerlingen naar technische beroepen te vergroten. Daarvoor werden drie actielijnen afgesproken: kiezen voor techniek, leren in de techniek en werken in de techniek. De PET-events vallen in de eerst genoemde actielijn en hebben als doel een zo jong mogelijke jeugd op een vrije, ongedwongen en positieve manier kennis te laten maken met alle facetten van techniek. Tegelijkertijd worden tijdens de bijeenkomsten leerkrachten geïnspireerd en enthousiast gemaakt voor techniekles in de klas. Ook worden ouders/verzorgers geïnformeerd over de toekomstperspectieven van leren en werken in de techniek. Samenwerken met voortgezet onderwijs, beroepsonderwijs en bedrijven behoort ook tot de doelen van de organisatoren van PET-events.
Samenwerking

Het evenement wordt mogelijk gemaakt door samenwerking van alle eerder genoemde partijen. Dit keer zijn er opvallend meer bedrijven die meedoen, een goede en positieve ontwikkeling. Onder andere Protonic uit Zwaag, Van ’t Hek uit Middenbeemster, AmbaFlex uit Zwaag en Schipper Kozijnen uit Opmeer zijn aanwezig zijn met een leuke activiteit voor de bezoekers.

Meer berichten