Elke dag positief beleven

Algemeen
Hans Duin ziet het leven lachend tegemoet.
Hans Duin ziet het leven lachend tegemoet. (Foto: Irina Hoffer)

SCHAGEN - Grote namen hebben ze in het kader van Kunst Verklaard al naar het Scagon gehaald: sopraan Miranda van Kralingen, acteur Gijs Scholten van Asschat, filmmaker Martin Koolhoven en binnenkort, 16 december, schilder Ans Markus. "Op deze manier leggen de artiesten op een eenvoudige manier aan het publiek uit over de kunst die zij beheersen", legt de bedenker van het concept, Hans Duin, uit. "Ik kwam op het idee naar aanleiding van Podium Witteman, waar over muziek uitgelegd werd." Toen de gemeente een bedrag van 200.000 euro overhad voor culturele vernieuwing werkte Hans dit plan uit en stuurde het in. Markt18 kreeg hiervoor een bedrag van de gemeente. "Iedereen is welkom en kan voor 15 euro naar deze 'meesters' komen kijken en luisteren. We zijn er druk mee bezig en hebben bijvoorbeeld ook Ali B. gevraagd. Hij heeft tot nog toe nog niet gereageerd."

Hans Duin levert graag een bijdrage aan de regio

Ruim een week geleden werd Hans 70. Maar van stilzitten wil hij niets weten. "Als je niks doet, dan voel je alles. Ik vind het heerlijk om iedere dag bezig te zijn." In zijn leven heeft hij nogal wat meegemaakt, wat er de oorzaak van is dat hij graag elke dag positief wil beleven.

Tijd voor verandering

Na een HBO-opleiding bedrijfseconomie werkte hij 30 jaar in de accountancy. Toen hij 49 jaar was, overleed zijn vrouw aan kanker. Voor het zover was, heeft hij twee jaar voor zijn vrouw gezorgd. "Daarna vond ik de cijfertjes niets meer aan. Geld en financiële problemen interesseerden mij niet meer." Het was tijd voor verandering. In april 2000 zag hij een advertentie voor een oproepkracht bij de krant. Hoewel mensen het hem afraadden, besloot hij hiervoor te gaan. "Het was een onzinnige beslissing, ik deed het op gevoel. Schrijven vond ik altijd al leuk. Vanaf de 6e klas lagere school stak ik altijd mijn vinger op als er iets te schrijven viel." Op zijn 16e was hij redacteur bij het Flevonieuws, waar hij het blad van de voetbalclub volschreef.

Grote kring mensen

Het bleek uiteindelijk de beste beslissing die hij had kunnen nemen. Hij werkte vijftien jaar voor de Schager Courant en later ook voor het Schager Weekblad. "Ik begon met sport, daarna werd ik verslaggever voor Stad en Streek, de politiek en het algemene gedeelte. Ik heb het verschrikkelijk leuk gehad en heb nu nog steeds plezier van de grote kring van mensen die ik aan de hand van dit werk heb leren kennen." Hans, geestelijke vader van de Amuse en de Schager Schrijversgroep, schrijft nu nog steeds veel: artikelen voor het Scagon, het Zijper Museum en over mensen die hem hun verhaal willen vertellen. Ook dit weekblad, de Schagen op Zondag, plaatst regelmatig artikelen van zijn hand.

Couleur locale

Geboren en getogen in Wieringermeer, met daarna vijf jaar Amsterdam, landde hij in Schagen. Hans voelt zich thuis in deze streek en wil graag een bijdrage leveren aan deze regio. "Tja, waarom voel je je ergens thuis? In Hoorn en Alkmaar spreken ze een andere taal. Hier in Schagen heb je de taal van de regio, de couleur locale, dat klikt." Met couleur locale bedoelt Hans de dingen die typisch zijn voor Schagen. Een hiervan is de enorme hoeveelheid vrijwilligers die in de gemeente woont en eraan werken deze plaats leuker te maken. Een bewijs hiervan is bijvoorbeeld Markt18, een burgerinitiatief in het oude raadhuis. "Het is prachtig dat het mooiste plekje van de stad nu voor iedereen is! Met de bibliotheek en het Scagon Theater, waar jong en oud gebruik van maakt." Daarbij is er altijd veel te doen in Schagen en contact maken gaat eenvoudig, je kent snel veel mensen en de mensen zijn laagdrempelig.

Longaanval

De positieve insteek om elke dag van het leven te genieten, is het gevolg van zijn longaanval, 1 juni 2017. "Opeens kreeg ik geen lucht meer. De zuurstof in mijn hersenen en longen nam af en op een donderdagmiddag lag ik thuis uitgeteld op de grond. Ik was doodgegaan als niet toevallig mijn werkster juist die middag bedacht had bij mij langs te gaan. Zij vond mij en een uur later lag ik in het ziekenhuis." Tegenwoordig heeft hij dan ook altijd een zuurstofapparaat bij zich voor de extra zuurstof die hij zelf niet binnen kan halen. Maar hij maakt daar geen probleem van."Ik denk dat ik God gezien heb en ik realiseer mij hoeveel mazzel ik gehad heb. Sinds die dag ben ik nooit meer chagrijnig."