Molentje Schagerbrug wordt in ere hersteld

Algemeen
De molen hier nog ernstig beschadigd.
De molen hier nog ernstig beschadigd. (Foto: Roelanda Knol )

SCHAGERBRUG - Het zag er troosteloos uit, de molen in het water tegenover de J.A. de Boerstraat. De molen had al pittige tegenslagen gehad van de vorige stormen, maar twee weken geleden was de schade niet meer te overzien. De wieken waren afgebroken en het hout lag weg te rotten. De familie Knol kon het niet langer meer aanzien en besloot in actie te komen.

Hij heeft alleen een beetje liefde nodig

"We wonen hier al jaren en er is nog nooit iets aan onderhoud gepleegd aan de molen. Het ging ons echt aan het hart om de molen dagelijks zo letterlijk gekortwiekt te zien," vertelt Roelanda via messenger. "Er komen ook ook best veel toeristen kijken en dan schaam je je toch voor het aanzicht."

Na de laatste storm kon de familie het niet meer aanzien, en besloot om de gemeente te contacten. "Er is een app, Fixi, waar je dingen op kunt melden. We hebben meerdere malen een melding gedaan maar er kwam geen antwoord. Nu eindelijk, twee weken geleden kregen we te horen dat de gemeente er mee bezig was."

Inventarisatie van de schade

En dat klopte inderdaad, want vorige week stonden Rob Glas en Ellie Klaver met een laadwagen voor de deur om de molen op te halen. "Het kan nog wel even duren voordat we kunnen starten met de werkzaamheden. De gemeente is opdrachtgever en ik moet eerst inventariseren wat er aan de hand is voordat ik aan de molen kan beginnen," vertelt Rob telefonisch. De familie Knol is blij dat de molen in de loods staat om gemaakt te worden. "De molen is echt een begrip voor ons Schagerbruggers. Ik weet dat wij niet de enigen zijn die de schade van de molen hebben aangekaart. Maar dat doet er nu allemaal niet meer toe."De molen is in beheer en eigendom van de gemeente Schagen. Volgens de afdeling communicatie is deze in het verleden geschonken aan de gemeente. "Het is alleen nu niet te achterhalen door wie en wanneer dit heeft plaatsgevonden," meldt een woordvoerder per e-mail. "Rob Glas Is een persoon die momenteel onderhoud uitvoert aan diverse kunstwerken in de hele gemeente Schagen. Als we weten wat de schade is kunnen we een plan van aanpak maken."

Meerkoeten genieten

De meerkoeten die bij de molen een nest had zwemt heerlijk in de sloot. "Ik begreep dat er mensen boos waren vanwege een meerkoet. Maar ik kan zeggen dat zij heerlijk met manlief en haar jonkie bij ons in de sloot lekker te genieten. Verder zijn wij super blij dat er een bedrijf gevonden is die de molen gaat herstellen, want het is een mooie molen. Het heeft alleen liefde nodig!"

Weet u de geschiedenis van de molen? Wie heeft deze geschonken aan de gemeente en waarom? Laat het de redactie weten en stuur een e-mail naar redactie.soz@rodi.nl