Historisch verzamelboek Warmenhuizen: Dorpen achter de duinen

Algemeen
Nelleke en haar broer Kees hebben samen heel wat uren doorgebracht om de ansichtkaarten te scannen voor het plakboek.
Nelleke en haar broer Kees hebben samen heel wat uren doorgebracht om de ansichtkaarten te scannen voor het plakboek. ((Foto: Theo Annes))

WARMENHUIZEN - Een bijzondere spaaractie van Albert Heijn Warmenhuizen. De Grootgrutter brengt een historisch Stickerboek uit. Gericht op plaatsen uit de voormalige gemeentes Harenkarspel en Schoorl (Dirkshorn, Eenigenburg, Krabbendam, Sint Maarten, Tuitjenhorn en Warmenhuizen, Kalverdijk en Kerkbuurt, Schoorldam, Aagtdorp, Catrijp, Groet, Hargen en Camperduin). In de eerste week van januari werd het boek in al die dorpen, gehuchten en buurtschappen huis- aan-huis bezorgd. Consumenten krijgen bij hun boodschappen stickers om in het boek ‘Dorpen achter de duinen’ te plakken.

De Historische Vereniging Harenkarspel heeft ruim een jaar gewerkt aan de realisering van het boek. Marieke Wever, voorzitter van de Historische Vereniging Harenkarspel, kijkt terug op een jaar vol zoektochten naar teksten en foto’s. Met andere leden van de vereniging heeft ze afgelopen jaar flink haar best gedaan. “Toen ons door Yvonne van Duin, eigenaresse van de Albert Heijn in Warmenhuizen, de vraag werd gesteld om een historisch plakboek te maken, werden we gelijk enthousiast. Ze zei alleen, ‘Ik heb er geen verstand van, dus met andere woorden, willen jullie dat doen?’ Gelukkig had ik met mijn achtergrond binnen communicatie en uitgeverswereld genoeg ideeën en ervaring om dit boek inhoud te geven.”

Corona

Net als bij vele andere projecten gooide corona ook hier roet in het eten. In februari werd het idee gelanceerd, maar in maart kwam de eerste lockdown. ‘’Het was ingewikkeld om met iedereen goed te communiceren en samen te werken. Maar het enthousiasme werd er niet minder om. Toen de tweede lockdown kwam, hadden we gelukkig al een hoop gedaan. Het was nu voornamelijk communiceren met de DTP. Zo zijn we gezamenlijk tot een prachtig boek gekomen.’’

Samenwerking

Middels e-mail en telefoon is er veel contact geweest tussen enkele leden onderling. Zo heeft bestuurslid Tineke Koenis een belangrijke bijdrage geleverd door flink te neuzen in de online archieven. Foto’s, teksten en ansichtkaarten van gebouwen, mensen, gebeurtenissen, alles kwam voorbij. Zij heeft zich echt ingelezen in alles wat we maar konden vinden. Bij andere leden mochten we in albums en computers snuffelen om te bekijken of er iets bruikbaars tussen zat. Lid Nel Bleeker heeft met haar broer Kees honderden ansichtkaarten en foto’s bekeken. Uiteindelijk heeft Nel de beste voor in het boek gescand. Een handmatige klus die veel tijd in beslag nam. Sam Schipper uit Warmenhuizen en historici uit andere dorpen hebben alle teksten gecheckt op historische juistheid. Joke Ligthart uit Warmenhuizen heeft de foto’s verzorgd voor de omslag van het boek. Omdat Schoorl ook onderdeel is van het boek, is gevraagd om medewerking van Cultuurhistorische vereniging Scoronlo uit Schoorl. “Er zitten vele manuren in, maar het is het allemaal waard geweest”.

Het boek

Geen slap karton maar een mooie harde kaft. Het boek ‘Dorpen achter de duinen’ heeft een luxe uitstraling en is groot genoeg om ermee te pronken in de boekenkast. In het boek zijn foto’s opgenomen van 14 dorpen, gehuchten en buurtschappen uit de voormalige gemeentes Harenkarspel en Schoorl en in korte, makkelijk leesbare teksten wordt daar iets van de (ontstaans-)geschiedenis van die plaatsen bij vermeld. Bij iedere foto staat een korte uitleg over wat erop te zien is. Ook zonder de stickers is het een leuk boek om te bekijken, omdat iedere pagina voorgedrukte sfeerfoto’s bevat. Er zijn 216 stickers te sparen, en er staan 68 reeds voorgedrukte sfeerfoto’s in. In totaal moesten er dus door de Historische vereniging Harenkarspel 284 foto’s verzameld worden. Het gaat om foto’s van historische dorpsgezichten, boeren, tuinders en middenstand, sport, verenigingsleven, horeca en markante gebouwen.

Geen ruildagen

De stickers, per vier verpakt, krijg je bij een besteding van 10 euro aan boodschappen bij de grootgrutter in Warmenhuizen. Wegens corona worden er geen ruildagen georganiseerd, maar zal het ruilen waarschijnlijk online plaatsvinden.

De cover van het boek.
Afbeelding
Afbeelding