Coronaproof speuren door Schagen en Hollands Kroon

Algemeen
Als gezin of met zijn tweeën een hele middag op pad.
Als gezin of met zijn tweeën een hele middag op pad. ((Foto: aangeleverd ))

SCHAGEN - Iets leuks doen met je gezin of als stel. Lekker buiten en als je het goed doet ruim een halve dag vullend. Het kan, ook tijdens coronatijd! Doe mee met een speurtocht en bezoek diverse steden en dorpen uit de gemeente Schagen en Hollands Kroon. Pak de auto of de fiets, maar op je stalen ros ben je wel en dag zoet, en ga aan de slag!

De bijdrage gaat volledig naar het Ronald Mc Donaldhuis

De tocht is 65 kilometer lang, dus met de auto gaan is wel aan te raden. In elke plaats ga je naar een bepaalde plek toe, waar een opdracht is te lezen. Als je de vragen hebt beantwoordt, krijg je aan het einde van de rit allemaal letters die je als één zin kunt spellen. Het lijkt op een soort rebus. De oplossing stuur je terug en misschien win je wel een prijs. Hartstikke leuk natuurlijk voor iedereen die er even uit wil, maar wie verzint er nu zoiets leuks. Voor dat antwoord moeten we bij de vriendengroep van Fonda Dekker zijn. Fonda kennen we nog van de 24 miles in 24 uur loop (ook voor het goede doel) en dat was haar zeer goed bevallen.

Deze loop was een alternatief voor een marathon die ze zou lopen, die wegens corona niet doorging. En zo ging er meer niet door. Bijvoorbeeld een teamloop voor Toos, het dochtertje van bevriend echtpaar Jacqueline en Thijs van der Meer. En daar ligt nu ook het antwoord. Dochter Toos, inmiddels ruim twee jaar, werd te vroeg geboren. Haar ouders hebben daardoor geruime tijd verbleven in een Ronald McDonald Huis verbleven. Omdat dit allemaal zo fantastisch geregeld was, wilde het echtpaar graag iets ‘terugdoen’. “En zo was in eerste instantie het initiatief ontstaan om als groep mee te doen aan Home-run,” vertelt Fonda.

Home-run

Deze Ronald McDonald Home-run bestaat uit drie edities, een wandel-, fiets- en hardlooprun. Je moet in 24 uur 240 kilometer hebben afgelegd. De start is in Rotterdam en de tocht is in een hartvorm langs allemaal ziekenhuizen. Homerun zou plaats hebben op 26 en 27 juni vorig jaar. Team Toos, zou heeft de groep zich omgedoopt, zou meedoen aan de hardloopeditie. “Omdat deze niet doorging wegens corona, wilden we iets anders doen om geld in te zamelen,” vertelt Fonda. “En tijdens kerst is de speurtocht ontstaan. Iedereen uit het team heeft gezocht naar een bezienswaardigheid in de plaats waar hij of zij woonde. Daarop voortbordurend is gebrainstormd over de opdrachten. Daarom is de tocht zeer divers en verspreid over twee gemeentes.”

Speur je mee?

De speurtocht is aan te vragen door een e-mail te sturen naar speurtochtteamtoos@yahoo.com.. Bij terugkoppeling krijg je de speurtocht in PDF en daarbij een betaalverzoek. “We hebben de kosten op 24 euro gehouden,’’ omdat alles waar we voor gaan in het teken staat van 24. Denk aan 24 uur medische zorg, 24 uur klaarstaan voor familie, en de tochten zijn ook ingedeeld per 24 uur voor 240 uur lopen, rennen of fietsen. Het leek ons heel toepasselijk. Het volledige bedrag komt ten goede aan het Ronald McDonald Huis VUmc in Amsterdam.”

Tot nu toe zijn de mensen die de speurtocht hebben gedaan ontzettend enthousiast. “Mensen maken leuke foto’s, selfies, en gaan echt als gezin op pad. Sommigen maken er een dagje van door lekker broodjes mee te nemen voor lunch. Er is zelfs een gezin dat opa mee heeft genomen op verjaardag en alle visite per plaats laten langskomen. Dat is toch fantastisch?” 

Kijk op Facebook voor leuke foto’s op: Team Toos