Steigeropbouw voor start restauratie kerktoren St. Christoforuskerk Schagen

Algemeen
De voorkant staat sinds vandaag in de steigers.
De voorkant staat sinds vandaag in de steigers. (Foto: Co Wiskerke)

SCHAGEN - Na drie jaar van intensieve voorbereiding en de nodige tegenslagen, gaat de restauratie van de kerktoren van de St. Christoforuskerk in Schagen van start. Vandaag is begonnen met steigeropbouw.

De kerk is een Rijksmonument en valt onder Cultureel Erfgoed. Elk jaar is er inspectie over de staat van de bouw en alles daaromheen. Zo’n vijf jaar geleden zijn de leien van het middenschip in z’n geheel vernieuwd. “We wisten toen al dat de toren er ook aan zat te komen, maar om alles achtereen te doen zou te kostbaar zijn,’’ aldus Co Wiskerke.

Voorwaarden en subsidies

“Voor de restauratie moeten wij als parochiebestuur een machtiging aanvragen bij het bisdom in Haarlem, die daarover haar goedkeuring geeft onder een aantal voorwaarden. Daarvoor moeten een aantal offertes worden gemaakt en is er subsidie aangevraagd hiervoor. Het gaat over heel veel geld. De restauratie is nu begroot op € 400.000,- Van het Rijk, (Cultureel Erfgoed) ontvangen wij een bedrag van € 155.000,- over 6 jaar verdeeld. De Provincie NH heeft ruim een ton toegezegd en van de gemeente Schagen is € 6.000,- ontvangen.”

Vleermuizen

Na aanvraag van de Omgevingsvergunning kwam de ecologische dienst voor een Quick scan naar vleermuizen die van kerken houden. Het blijkt dat maar liefst drie soorten vleermuizen, allen beschermde diersoorten, goed toeven in de kerk. Een behoorlijke stagnatie voor de uitvoering, want er moest nu eerst een onderzoek plaatsvinden naar het gedrag en aantal van deze kolonie over een vol jaar. Dit onderzoek is inmiddels afgerond. “Er zijn vleermuizenkasten aan de pastorie geplaatst en als het goed is moeten de beestjes rond 15 april uit hun winterslaap zijn. Dan mag Pronk beginnen met de werkzaamheden,’’ vertelt Wiskerke opgelucht.

Overig herstelwerk

“We hebben inmiddels de machtiging van het bisdom en ontheffing van de Omgevingsdienst/ecologische dienst NH. Naast het vernieuwen van de leien wordt er ook herstelwerk gedaan aan metselwerk en beschadigde balken naar aanleiding van de blikseminslag inde zomer van 2019. Tevens komen er twee extra bliksemgeleides bij de reeds 2 bestaande bliksemgeleiders.”

Maandag 12 april inspecteerde Glenn Pronk BV, Warmenhuizen de bouwplaats en bracht al het materiaal vast op plaats van bestemming. Dan is het de komende weken opbouwen van de steigers tot 55 meter hoogte. Op 15 april komt de ecoloog van de Omgevingsdienst Noord-Holland inspectie uitvoeren om te bekijken of de vleermuizen al uit de winterslaap zijn. “Zo ja, dan kunnen we doorgaan. Zo niet, dan plaatst hij ventilatoren en lampen om de vleermuizen wakker te maken en uit te laten vliegen. Aan de pastorie hangen nu vier vleermuizenkasten waar zij tijdelijk in terecht kunnen.”

Afbeelding
De steigers zijn inmiddels geplaatst voor de Christoforuskerk.
Afbeelding
Afbeelding