Nieuws uit de Natuur

Agrarisch
Meerkoet met jong
Meerkoet met jong (Foto: Otte W. Zijlstra)

Ondanks de koude lente temperaturen bruist het van nieuw leven. De bomen komen in hun eerste frisse voorjaarsgroen, de jonge eendjes zwemmen in het rond en over de ganzenpullen struikel je bijkans. Doch als je in staat bent het eenden toom enige dagen te volgen dan zul je merken dat er van de tien rondzwemmende pullen er na een paar dagen nog maar enkele over zijn. 

Ingezonden

De alleenstaande moeder-eend, vader is al uit beeld, ontbreekt het niet aan moed en inzicht, maar de kraaien zijn slimmer. Ik zag het een paar dagen geleden nog op een zondagochtend: een moeder-eend steekt de weg over met vier jongen. De kraai zat al te wachten, want die weet dan heeft hij een kans. Ik kwam erlangs en hij vloog weg met een pul in zijn sneb. De moeder-eend zat met drie jongen in de sloot, machteloos toe te kijken. Ook de kiekendief (whats in a name) pakt diverse kuikens ook van ganzen. 

Maar die laatsten groeien snel en de ganzen ouders verdedigen samen het jonge grut. De Kiekendief pakt de prooi met z’n klauwen. Ook de reigers pakken diverse jongen, hap, slok weg. In Overijssel zag ik een keer dat een tiental Ooievaars op linie een stuk weiland afzochten. Jonge weidevogels hebben dan geen schijn van kans!  Ook amfibieën en reptielen gaan naar binnen. Ze discrimineren niet. De wilde Eend begint al vroeg in het voorjaar te broeden. De Krakeend neemt de laatste jaren flink in aantal toe en soms zie je meer Krakeenden dan Wilde. De laatste nemen die in aantal af. Mogelijk heeft het te maken met het feit dat Krakeenden veel later gaan broeden, er dan meer dekking is en dus meer voedsel voor de jongen. De Meerkoet is agressief ten opzichte van ander vogels en ook de jongen krijgen soms een standje. 

Bij deze meerkoet op de foto wordt het jong liefdevol iets toegereikt. Nu maar hopen dat het snel wat warmer wordt en er ook meer voedsel voor het jonge grut beschikbaar komt. Misschien dat de weidevogels er wel van kunnen profiteren, omdat de boer later gaat maaien en misschien ook de grondbewerking nog even uitstelt.

Wilde Eend met pullen