Keramiste Gerdien Noordeloos maakt impact met haar ontwerpen

Algemeen
Keramiste Gerdien Noordeloos in haar atelier waar zij werkt aan een urn.
Keramiste Gerdien Noordeloos in haar atelier waar zij werkt aan een urn. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

TUITJENHORN - Wat begon als hobby is uitgegroeid tot iets professioneels. Kunstenaresse Gerdien Noordeloos is volop in de weer met prachtige creaties. Van klei tot keramiek, Gerdien weet er iets fantastisch van te maken. Haar kracht ligt vooral in het persoonlijke, ze weet mensen te raken met haar ontwerpen. ‘’ Niet alleen het creëren zelf, maar vooral de impact dat een ontwerp geeft, is voor mij doorslaggevend om hierin door te gaan.’’

Haar klanten komen uit heel Nederland en hebben allemaal eenzelfde soort vraag. Of Gerdien iets moois kan maken ter nagedachtenis van een overledene. “Ik maak veel urnen of mooie schaaltjes van klei verwerkt met paardenhaar. Als je goed luistert naar die persoon, dan krijg je een heel goed beeld van iemand. Met die gedachte ga ik schetsen en kom ik uiteindelijk tot een mooi ontwerp. Ik werk niet met mallen, maar alles doe ik met de hand. Geen een ontwerp is hetzelfde. Dat is net als een persoon, iedereen is uniek.”

Gepassioneerd keramiste geeft elk ontwerp een persoonlijke touch

Het enthousiasme spat van Gerdien af. Haar passie voor keramiek is overduidelijk. Ruim 15 jaar geleden is deze hobby ontstaan na een reorganisatie. “Ik was een kantoormens, directiesecretaresse, met een negen tot vijf baan. Na de eerste reorganisatie won mijn nieuwsgierigheid het en ben ik begonnen met het maken van keramieken heksenhoedjes. Deze milieuvriendelijke ‘huisjes’ zorgen ervoor dat planten, struiken of bomen minder last krijgen van bladluizen. Inmiddels heeft ze er al honderden verkocht. Het is een mooie aanvulling op de andere inkomsten, zoals het geven van workshops en het maken van urnen en schalen.

De garage is omgebouwd tot een prachtig atelier aan huis, genaamd Atelier De Zeelt in Beeld. Hier is Gerdien dagelijks te vinden. “Hier voel ik me gelukkig, hier komt de creativiteit naar boven.” Als een klant iets van haar wil afnemen, gaat ze altijd eerst met hen in gesprek. “Dat kan zo een paar uur duren, want ik neem de tijd. Dat komt altijd tot uiting in het proces en het uiteindelijke werk. Ik heb ook vaak nog contact met mensen nadat ze bijvoorbeeld een urn hebben gekocht. Meestal krijg ik een appje van hoe blij ze zijn met het ontwerp en dat het een rol speelt in hun dagelijkse leven. Dat geeft zoveel voldoening. Ik wil hier echt mijn werk van maken.’’

In januari startte ze met een hartproject, als zijnde een hart onder je riem steken zeg maar. “Ik maakte hartschaaltjes in alle vormen en maten. Daar heb ik er tot nu toe al heel veel van verkocht, aldus een trotse Gerdien. Naast klei en keramiek werkt Gerdien ook met verschillende soorten glazuur en paardenhaar. “Ik werk met een gasoven pas het Raku stoken toe, een specifiek keramisch bakproces dat zowel vuur als rook gebruikt om unieke patronen en ontwerpen in het aardewerk te maken. Het aardewerkstuk wordt eerst bisque gebakken, dan geglazuurd en daarna ondergaat het raku stoken proces. Hiermee kun je ook fantastisch met paardenhaar werken. Zo heb ik klanten gehad die graag ontwerpen wilden afnemen met paardenhaar van hun geliefde paard erin verwerkt. Het is fantastisch om zoiets voor mensen te kunnen maken.”

Enthousiast geworden? Bekijk dan de website: https://gerdiennoordeloos.nl/.

Afbeelding
Afbeelding