Irene Welles Burke publiceert haar laatste boekje uit een reeks van tien

Algemeen
Irene Welles Burke, Schagen, Suriname, auteur, boek, schrijfster, lerares
Irene Welles Burke, Schagen, Suriname, auteur, boek, schrijfster, lerares (Foto: Lenna van den Haak)

SCHAGEN - De boekjes die ze in de loop der jaren heeft geschreven liggen op tafel. Irene Welles Burke, oud onderwijzeres van de Groenwegschool, publiceert haar laatste boekje ‘De betoverde Kulastok’. De opbrengst van dit boekje zal volledig naar de stichting Betheljada gaan. Begin oktober reist ze met haar dochter Bianca naar haar geboorteland Suriname, waar zij een cheque hoopt aan te kunnen aanbieden aan deze stichting.

Veelzijdig als lerares, zangeres, dichteres en verhalenverteller

De zon schijnt en we zitten heerlijk te genieten van een kop thee in de achtertuin. Mevrouw Welles Burke geniet zichtbaar van de warmte. “Ik hou niet van kou”, daarom overwinter ik elk jaar in Suriname. Dit doe ik al sinds mijn pensioen, kan je nagaan hoe lang ik dit al doe, lacht de bescheiden vrouw. Mevrouw Welles Burke, ik mag verder Irene zeggen, is geen onbekende in Schagen. Jarenlang heeft ze lesgegeven aan de Groenewegschool in Schagen en was zij jarenlang Rebecca lid en zong zij bij het Oratoriumkoor van Schagen. Daarnaast was zij echtgenote van wijlen Siebren Welles, leraar, wethouder en Locoburgemeester van Schagen die wekelijks een column schreef in het Schager Weekblad.

Sranantongo

Als je altijd gewerkt hebt en plots is daar je pensioen, dan krijg je veel vrijetijd. Daarom ben ik altijd veel leuke dingen blijven doen, zoals het schrijven van verhaaltjes en gedichten. Haar eerste gedicht dat ze schreef gaat over de Manyabon, een grote fruitboom met vruchten genaamd manya’s, in het Nederlands mango’s genoemd. Geschreven in het Sranantongo een taal die voornamelijk wordt gesproken in Suriname en wat voorheen een verboden taal was. Op school mocht je geen Sranantongo spreken omdat je zo goed mogelijk Nederlands moest leren spreken en schrijven. Thuis en op straat spraken we deze taal wel. Na mijn pensioen heb ik het Sranantongo weer opgepakt, ik ging in Paramaribo op les. Daar ontmoette ik Celestine Raalte, een dichteres, die lesgaf in het Sranan. Ik begon gedichten in het Sranan te schrijven en te publiceren met veel succes. Inmiddels heb ik 10 boekjes gepubliceerd, gedichten en korte verhaaltjes. Alle gedichten zijn in het Sranan geschreven met een Nederlandse vertaling. De verhaaltjes heb ik in het Nederlands geschreven. ‘De betoverde Kulastok’ is de hekkensluiter.

De betoverde Kulastok

Inmiddels zijn we 20 jaar verder en eindigt ze haar schrijverscarrière met het boekje: ’De betoverde Kulastok’, een boekje geschreven voor kinderen. Hier beschrijft Irene hoe men in Suriname omgaat met het milieu en hoe dat soms beter zou moeten. Het gaat over een spannende tocht op de Surinamerivier waarbij de bootsman zijn ‘kulastok’ kwijtraakt. Dat is een stok die nodig is om de korjaal door de gevaarlijke stroomversnellingen, die vele rivieren in Suriname hebben, heen te leiden. Na het verlies van de ‘Kulastok’ komt de bootsman in een soort trance terecht en herbeleeft hij zijn jeugd, vertelt Irene enthousiast.

Ik heb gekozen voor Betheljada als goed doel omdat ik met eigen ogen zie wat voor goeds zij doet voor de samenleving. Stichting Betheljada biedt een liefdevol thuis aan kinderen en jongvolwassenen met een ernstige meervoudige beperking. De stichting biedt 24-uurszorg dagopvang aan en is op dat gebied een pionier in Suriname. Deze stichting probeert een inspirerende plek te creëren waarin het welzijn van de kinderen centraal staat.

Bloeiende romance

Zelf ben ik ook niet meer de jongste maar ik ben gezegend met een goede gezondheid. Ik heb familie die voor mij zorgt in Nederland en in Suriname overwinter ik bij mijn vriend Hein. Wij zijn al 20 jaar bij elkaar maar kennen elkaar uit een toevallige ontmoeting toen ik 15 jaar oud was. Goed opgevoed zag ik hem natuurlijk niet staan, je behoorde niet met jongens te praten en zeker niet met een jongen die ruim 5 jaar ouder was. Hein toentertijd getroffen als een bliksemschicht ontmoette ik 50 jaar later weer en een bloeiende romance ontstond. Wij zijn nog steeds bij elkaar hij inmiddels 92 jaar en ik 87 jaar oud, still going strong!

Wilt u het boekje kopen? Het is te koop voor minimaal 7,50 euro. Door overmaking op bankrekeningnummer van I.H. Welles -Burke. NL18 INGB 0753338556 kunt u het boekje verkrijgen. Onder vermelding van de Kulastok, uw naam en adres.