Zijper Museum zet zoden aan de dijk

Nieuws
De nieuwe stijl van het Zijper Museum. (Foto: aangeleverd)
De nieuwe stijl van het Zijper Museum. (Foto: aangeleverd) rodi.nl

SCHAGERBRUG – Het heeft meer zweetdruppels dan euro’s gekost, maar er staat dan ook wat: het Zijper Museum nieuwe stijl is een streling voor het oog, een oase vol informatie en bezienswaardigheden.
"Door kennis te maken met de geschiedenis van de Zijpe maak je kennis met de geschiedenis van Nederland.“ Het is een zin uit het beleidsplan van de mensen, die vorm geven aan de aanwinst voor de Noordkop. Maar naast de museale waarde is het Zijper Museum toch ook een monument van zelfwerkzaamheid, zoals er overigens meer zijn in de regio, waar de handen bovengemiddeld snel uit de mouwen gaan. Duizenden, vele duizenden uren zijn ze aan de gang geweest, daar in Schagerbrug.
De officiële opening van de toekomstige trots van de regio is donderdag 20 december. Daarna wacht de ploeg van zestig vrijwilligers na gedane arbeid een nieuwe uitdaging: het museum verheffen tot bovenregionale bezienswaardigheid. Bijvoorbeeld door samenwerking met organisaties als Holland boven Amsterdam. Maar ook plaatselijke groepen kunnen (een deel van) hun feestelijk programma doorbrengen aan de Schagerweg, waar ze met koffie/thee en gebak worden ontvangen.
Zeker, de initiatiefnemers willen loop in hun museum hebben, maar ze verliezen daarbij het maatschappelijk belang niet uit het oog. Zo zullen de tachtigduizend foto’s uit de Niestadt-collectie dementerenden aangename uren bieden. Scholieren van het Regius College kunnen zich er met historische kennis verrijken en het museum zal als ontmoetingsplek een belangrijke functie voor het dorp vervullen.
Wanneer is al dit fraais te zien? Zaterdag 22 en zondag 23 december zijn alle belangstellenden van 12.00 tot 16.00 uur welkom. De entree is dan vier euro, inclusief koffie of thee. De jeugd tot en met twaalf jaar heeft gratis toegang; dat geldt ook voor de eerste tien bezoekers van de dag. Zelfs op Tweede Kerstdag zwieren de deuren gastvrij open, ook dan weer van 12.00 tot 16.00 uur. Dit tijdschema blijft, behalve op de 31se en Nieuwjaarsdag, tot en met 6 januari gelden. Zie voor meer informatie: www.zijpermuseum.nl