'Onderhoud vraagt de nodige revenuen' - Dorsfestival bij Korenmolen De Hoop over historie

  Nieuws
Korenmolen De Hoop speelt zondag 19 augustus een belangrijke rol op het Dorsfestival in 't Zand. (Foto: Stichting Behoud Korenmolen van Zeeman)
Korenmolen De Hoop speelt zondag 19 augustus een belangrijke rol op het Dorsfestival in 't Zand. (Foto: Stichting Behoud Korenmolen van Zeeman) (rodi.nl)

'T ZAND - Om het jaar organiseert de activiteitencommissie van Korenmolen De Hoop een aantrekkelijk programma over zaken uit het verleden op het Dorsfestival aan de Parallelweg in ‘t Zand. Dit in navolging van succesvolle festivals uit voorgaande edities. Dit historische festival wordt zondag 19 augustus gehouden van 11.00 tot en met 16.00 uur. Entree is 2,- euro, waarvan de opbrengst volledig ten goede komt aan het onderhoud en de instandhouding van De Hoop. Kinderen tot twaalf jaar krijgen gratis entree.
Dat bezoekers entree betalen voor het Dorsfestival is volgens Jacob Boots noodzakelijk voor het onderhoud en de instandhouding van Korenmolen De Hoop. "De molen draait weliswaar op de wind, maar voor het behoud van De Hoop hebben wij wel de nodige revenuen nodig. In de aanloop naar het aankomende Dorsfestival hebben wij te horen gekregen dat onze Stichting Behoud Korenmolen De Hoop een subsidie van 285.000,- euro ontvangt van de Provincie. Dat is een mooie opsteker voor het museum wat wij willen realiseren. Momenteel ontvangen wij bezoekers in de Molenboet, maar dat is een krappe behuizing. Bijkomend probleem is dat je de daar gevestigde dieselmotor moeilijk kunt laten draaien als er bezoekers zijn."

Lakenindustrie

Molen De Hoop in ’t Zand was oorspronkelijk overigens geen korenmolen. In 1631 werd zij gebouwd voor de lakenindustrie nabij Leiden, waarna de molen in Soeterwoude later functioneerde als houtzaagmolen. Pas met de verplaatsing in 1865 naar de Noordkop werd De Hoop een korenmolen. In 2011 verkaste De Hoop naar de huidige locatie aan de Parallelweg en volgde er een restauratie om de korenmolen in oude glorie te herstellen.
Dorsen

Op het terrein van De Hoop wordt tijdens het Dorsfestival een oude dorsmachine-demonstratie gegeven. Zo krijgen bezoekers een beeld hoe het graan dorsen vroeger verliep. En in de korenmolen wordt graan vermalen tot meel. Ambachtelijk gemalen meel waar veel vraag naar is voor de liefhebber, met name het volkoren en pannenkoeken meel.
Ambachten

Daarnaast worden er ook veel oude ambachten onder de aandacht gebracht. Ambachten zoals de touwslager, het rietdekken, plateel schilderen, kaarden van wol en de verwerking van vlas. Ook het bereidingsproces van een oeroud likeurtje als Advocaat kan worden bekeken en wellicht krijgt men zelfs de kans om er van te proeven.
Miniatuurtrekkers

Op het festivalterrein vindt men tevens 150 jaar geschiedenis van motoren, tractoren en een heuse stoomauto. Verzamelaar Wim in ’t Veld is aanwezig met zijn verzameling houten miniatuurtrekkers. Verder komt een scala van stationaire machines ook dit jaar het festival weer opluisteren. Zandtemer Jo van de VRO neemt de muzikale omlijsting voor zijn rekening.
Het Dorsfestival vindt zondag 19 augustus plaats van 11.00 tot 16.00 uur bij Korenmolen De Hoop aan de Parallelweg in 't Zand.

Meer berichten