Erfgoedpark De Hoop opent 1 juni 2021

Algemeen
Paul Klomp (links) met het bouwteam.
Paul Klomp (links) met het bouwteam. (Foto: Bert Westendorp)

UITGEEST – De lucht boven het Uitgeestermeer doet deze vrijdag niet onder voor het zwerk op de zeegezichten van schilder Mesdag. De nostalgie wordt nog versterkt door het silhouet van een molen, kortom terug in de tijd.

Houtzaagmolen nog een ver verlangen

Door de week staat het hek van Erfgoedpark De Hoop sinds april weer open. Dan zijn bouwvakkers, schilders en elektriciens aan het werk op het park, waarvan de eerdergenoemde molen het kenmerk is. ‘Terug in de tijd’ blijkt relatief. De opstallen van het erfgoedpark ogen historisch, maar dat is slechts het uiterlijk. De inrichting is voorzien van alle gemakken en internet.

Beetje historie

Daarom terug naar het heden met een beetje historie. Ooit bedacht Uitgeester Cornelis Corneliszoon om middels een windmolen hout te zagen, een revolutionaire ontdekking in die jaren. Stichting Cornelis Corneliszoon vond dat er een eerbetoon aan de Uitgeester moest komen in de vorm van een houtzaagmolen. De ontwikkeling van het erfgoedpark liep uiteindelijk spaak. De stichting kreeg het project financieel niet rond. Een aangetast casco van een schip en loodsen die zichtbaar aangevreten waren door de tijd gaven een desolate indruk. Nu, na acht jaar krijgt het project wél vorm.

Onbekende investeerder

Paul Klomp en Nico Scheffer, bekend van Vuurlinie Events en Gasterij Vuurland in Beverwijk pachten de grond van RAUM (Recreatieschap Alkmaarder- en Uitgeestermeer), maar hebben de opstallen van het park in hun bezit. “Zo snijdt het mes aan twee kanten. Het recreatieschap hoeft geen onderhoud meer te plegen, want dat doen wij. Daarnaast ontvangt RAUM van ons de pachtkosten”, laat Klomp weten. Het duo steekt zich uiteraard behoorlijk in de schulden, maar dat risico is voor een deel afgedekt. “We hebben nog een derde investeerder. Dat is een Noord-Hollander, maar die wil niet met zijn naam genoemd worden en dat respecteren wij uiteraard.” Handig is daarnaast dat Scheffer ook eigenaar is van een bouwbedrijf en de bouwactiviteiten op het park regelt.

Fraai

Het plan ziet er fraai uit. Er komt een klasserestaurant voor 120 gasten met op de bovenverdieping ruimte voor gezelschappen. De bouw is deze week begonnen. Niek Groen, mede-eigenaar van Uitgeester horecaonderneming Café-Restaurant Klaas gaat het restaurant beheren. Daarnaast zijn Niek Groen en Jos Keijsper actief in het restaurant. Even verderop worden groepsaccommodaties gerealiseerd in een pand met uitzicht op het meer. Dit onderdeel is in de fase van afbouw. Verder komen er bed & breakfast voorzieningen en luxe tenten. Ook een aanlegsteiger voor boten kan gebruikt worden.

Kan draaien

Stichting Cornelis Corneliszoon is nog actief. Klomp: “Het fundament van een houtzaagmolen lag er al. Wij hebben dat geschonken aan de stichting. Die is nu bezig fondsen te werven om een echte houtzaagmolen te realiseren. De molen die nu op het terrein staat, kan weliswaar draaien, maar heeft verder geen industriële functie.” Van de zomer ging het winkeltje onder de molen open voor verkoop van ijs, koffie en andere versnaperingen. “We kregen 1500 gasten per dag, dat toont nu al aan dat de mensen ons weten te vinden”, laat Klomp trots weten.

Klomp en Scheffer willen een hechte samenwerking met dorpsbewoners en bedrijven. “We maken onze gasten attent op bijvoorbeeld het huren van een sloep, volgen van zeillessen en tonen de mogelijkheden van prachtige kanotochten richting de Zaanstreek.”

Waardering gemeente

Beide mannen spreken hun waardering uit voor de medewerking van gemeente Uitgeest. “We hebben uitstekend contact met de gemeente en ambtenaren en worden echt heel goed geholpen.” Rest nog de vraag wanneer de poort van het park open gaat voor publiek. Er klinkt geen enkele twijfel in de stem van Klomp: “1 juni gaat Erfgoedpark De Hoop open en is alles gereed.”

Alles is toch een beetje relatief. Het wachten is nog op een echte houtzaagmolen.