Palmyra werd de stad van duizend zuilen genoemd.
Palmyra werd de stad van duizend zuilen genoemd. ((Foto: Aangeleverd ))

Lezing Nut Edam: Palmyra - Stad van duizend zuilen

EDAM - In Kerkgebouw De Swaen geeft Nut Edam donderdag 9 mei een lezing over Palmyra. Aanvang: 20.00 uur. In de Romeinse keizertijd kreeg Palmyra - nu in het hart van Syrië - de bijnaam 'Stad van Duizend Zuilen'. Het was één van de grootste steden van het Romeinse Rijk. In mei 2015 viel IS de stad binnen. Beelden, tempels en ruïnes, waaronder de monumentale triomfboog, werden verwoest.

Iedereen vroeg zich af hoe lang deze prachtige stad nog zou blijven bestaan. Maar het was niet de eerste keer dat Palmyra in de frontlinie lag. De stad lag namelijk gevaarlijk dicht bij dè grote rivaal van Rome: het Perzische Rijk onder de dynastie der Sassanieden. Palmyra was dan ook een militair bastion met een eigen legermacht, die diende als hulptroepen van het Romeinse leger.

Karin Braamhorst vertelt tijdens de lezing over de indrukwekkende historie van dit cultureel erfgoed: over de heersers van Palmyra die van Rome koninklijke titels mochten voeren en natuurlijk over de belangrijkste gebouwen van deze Stad van Duizend Zuilen.

Tijd: 20.00 uur. Plaats: Kerkgebouw De Swaen, Voorhaven 135, Edam. Leden gratis, niet-leden € 5,00 per persoon.

Meer berichten