Museum de Speeltoren wordt rigoureus verbouwd

Algemeen
De carillonzaal wordt drastisch onder handen genomen om meer bezoekers te trekken.
De carillonzaal wordt drastisch onder handen genomen om meer bezoekers te trekken. Foto: aangeleverd

MONNICKENDAM – Het bestuur van museum de Speeltoren in Monnickendam heeft grootse plannen voor de herinrichting van de carillonzaal van het museum. Het bezoek aan het museum moet een belevenis worden; “meer spektakel en entertainment”, vertelt woordvoerder Take Dammen. LED-schermen, animaties en dronefilms met prachtig uitzicht moeten de twijfelende bezoekers in de hal naar binnen krijgen. De verbouwingskosten zijn beraamd op 2,5 ton. “Bijna het hele bedrag is door sponsoren bijeengebracht, waaronder de Stichting Vrienden, Vereniging oud Monnickendam en diverse grote en kleine externe sponsoren. Het resterende bedrag van 25.000 euro willen we bij elkaar krijgen meteen crowdfundingsactie”.

Ladder te gammel

Take Dammen: “De gemiddelde museumbezoeker is veranderd. Mensen willen entertainment en zelf wat doen. Veel toeristen of dagjesmensen twijfelen bij de ingang of ze het museum de moeite waard vinden om te bezoeken. Ik krijg steevast de vraag of de toren beklommen kan worden. Ik moet ze dan teleurstellen. De beklimming van de toren naar het carillon is te gevaarlijk. De trap is te nauw, de ladders te gammel…” De beiaardier waagt overigens nog wel redelijk vaak zijn leven, want die is regelmatig te horen als hij het meest valse carillon ter wereld bespeelt. “Risico van het vak, maar hij weet wat hij doet, maar grote groepen bezoekers kunnen helaas niet over de trap”, aldus Take.

Meer publiek trekken

Veel mensen besluiten vaak verder te lopen en geen kaartje te kopen voor het museum.“Dat is jammer en moet anders. Om meer publiek te trekken zullen we beter ons best moeten doen om mee te gaan in de tijd. Je ziet bij meerdere musea dat het er moderner aan toe gaat. Museumbezoek is niet alleen meer statisch ‘iets bekijken’ maar steeds meer ‘iets beleven’.” Hier wil De Speeltoren op inspelen.

Beiaardier spelen

Vanaf volgend jaar kun je dus zelf muziek maken op een nagebouwde beiaard van het carillon, compleet met oplichtende toetsen van het klavier, bekijk je een animatiefilmpje o.a. over de slag bij Zuiderzee door een van de drie “tijdreis”’verrekijkers en kan je eindelijk zien hoe de mechanieken in de toren werken tijdens de virtuele klimtocht.

Nieuwe entree

Ten slotte zorgt de nieuwe entree naar de carillonzaal ervoor dat je jezelf in een deel van de toren waant, mede doordat de muren de nieuwe carillonzaal worden omgeven door foto’s met het prachtige uitzicht.

Crowdfunding

Niets lijkt een verbouwing nog in de weg te staan dus, alleen moet er nog wat extra geld bij om alles helemaal rond te krijgen. “We hadden uiteraard zelf al wat geld opzij gezet voor deze verbouwing die al een tijd op onze planning stond, echter hadden we dit jaar flink wat tegenvallende inkomsten vanwege de sluiting omtrent corona zodat het steeds moeilijker wordt het laatste deel uit eigen middelen te financieren.

Extra hulp

Met een beetje extra hulp zou het moeten lukken om de verbouwing in oktober te kunnen starten en de vernieuwde presentatie van de speeltoren te kunnen openen in april 2021!”,aldus Take Dammen.

Het museum helpen? Dit kan via NL10 RABO 03428 94390 t.n.v. Stichting Museum de Speeltoren.