Uitdam gruwelt van beton

Algemeen
Uitdam in actie en rouw met zwarte vlaggen vanwege de dijkverzwaring.
Uitdam in actie en rouw met zwarte vlaggen vanwege de dijkverzwaring. (Foto: Marijke Bresser)

UITDAM - Geen basaltblokken, geen dijk van klei maar een buitentalud van beton van 15.5 meter breed. Dit besluit van het Hoogheemraadschap maakt de bewoners van Uitdam zeer verbolgen. Bewoners plaatsten daarom tientallen zwarte vlaggen op de dijk in het dorp.

Hoogheemraadschap blijkt onbetrouwbaar

Ruim 13 jaar overleggen de bewoners al met het Hoogheemraadschap. Samen met experts werd onder voorzitterschap van Deltacommissaris Kuijken, de regeringscommissaris voor het nationale Deltaprogramma, gezocht naar een ontwerp dat recht zou doen aan de landschappelijke waarde van de dijk in Uitdam. In 2017 had men uiteindelijk een akkoord. Hoogheemraadschap, provincie, gemeente Waterland, experts en bewoners maakten de afspraak zich te houden aan het Advies van de Deltacommissaris. De dijk zou zijn uiterlijk zoveel mogelijk behouden. Met een golfbrekende buitenberm van vijf meter breed en een constructieve versterking van het binnentalud door nagels en mogelijk een stukje damwand zou de dijk bij Uitdam voor de komende 50 jaar weer aan alle veiligheidseisen voldoen.

Gerustgesteld

“Als bewoners voelden we ons gehoord en met het Advies waren we blij. We hadden er vertrouwen in dat het goed zou komen. Met enige regelmaat waren er bijeenkomsten waarin het Hoogheemraadschap ons geruststelde: het ontwerp was nog niet klaar maar met de groene dijk zou het goed komen. En tussentijds liet men dorpsbewoners (mondeling) weten dat de geplande steunberm waarschijnlijk ook niet nodig was”, aldus Joke van der Meer, een van de inwoners van Uitdam.

Rekenfoutjes

Maar in september 2020 zag het uitgewerkte ontwerp er toch heel anders uit. Van de Meer: “Helaas had men een paar ‘rekenfoutjes’ gemaakt. De steunberm werd niet ‘weggerekend’, integendeel. In plaats van basaltblokken komt een enorme betonnen buitenkant van de dijk van 15,4 meter breed boven water en aansluitend onder water 5 meter breuksteen.” De binnenkant van de dijk zal van het begin tot het einde van het dorp versterkt worden met een verankerde damwand. En in een deel van het dorp zal de kruin smaller en hoger worden.

Groen

Vanaf november 2020 hebben experts, provincie en Hoogheemraadschap op verzoek van bewoners uitvoerig met elkaar een nieuwe innovatieve methode besproken. In plaats van met beton zou de buitenkant van de dijk ook versterkt kunnen worden met klei, versterkt met geotextiel, een methode die ook beproefd wordt voor de kusten van de Waddenzee. Kansrijk dus en men hoopte dat de dijk groen zou kunnen blijven en een goede habitat voor planten en dieren. Maar na een eerste - door de provincie positief beoordeelde expertmeeting - heeft het Hoogheemraadschap dit overleg afgekapt. Men wil niet bekijken of een alternatief voor beton mogelijk is. Een deugdelijke argumentatie bleef uit. “Wij als bewoners dachten in 2017 een akkoord te hebben. Maar het Hoogheemraadschap blijkt een onbetrouwbare overheid.”

Afgekapt voor de finish

Ook voormalig Deltacommissaris Kuijken laat weten dat het uitgewerkte ontwerp in de verste verte niet is wat hij drie jaar geleden voor ogen had. In het Noord Hollands Dagblad laat hij weten dat hij het “zeer betreurt dat een goed proces met open participatie en betrokkenheid van de bewoners van dit bijzonder onderdeel van de Markermeerdijken lijkt te worden afgekapt vlak voor de finish”.