“Realistische alternatieven bekijken voor dijk Uitdam”

Algemeen
Bewoners in Uitdam willen de dijk groen houden.
Bewoners in Uitdam willen de dijk groen houden. (Foto: Harry Schuitemaker)

UITDAM – Het Hoogheemraadschap is nog steeds bereid naar realistische alternatieven te kijken voor de dijkversterking bij Uitdam vertelt Rob Veenman, verantwoordelijk in het dagelijks bestuur van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. Echter worden alternatieven wel lastig binnen het gestelde budget en de bestaande vergunning. Hij vindt het jammer dat de bewoners in Uitdam het Hoogheemraadschap onbetrouwbaar vinden. “Wij voeren de dijkversterking precies zo uit zoals de Deltacommissaris in 2017 na een zeer uitgebreid participatietraject heeft geadviseerd en zoals het is goedgekeurd door de Raad van State in 2020.”

Door Shelley Zuizewind

De Uitdammers willen hun stuk dijk groen houden en steken niet onder stoelen of banken dat ze het niet eens zijn met het basalton (betonzuilen met basaltstenen look, red.) dat eerdaags geplaatst wordt als alternatief van de huidige basaltstenen om de dijk te versterken. Er prijken dus al enige tijd zwarte vlaggen op het stuk van 500 meter dijk in Uitdam als protest.

Veel participatie

“Er is al jarenlang, vanaf 2008, veel participatie geweest. Er is dus veel gesproken met de dorpsraad van Uitdam en er zijn ook veel alternatieven voorbijgekomen en besproken. Veel opties bleken alleen niet haalbaar. Zo is het oorspronkelijke idee, de dijk 22 meter naar buiten toe te verplaatsen, al heel vroeg gesneuveld. De bewoners van Uitdam wilden dat de dijk op dezelfde plaats bleef liggen..”


(Foto: Marijke Bresser)

Veiligheid voorop

Het Hoogheemraadschap begrijpt dat Uitdammers hun dijk liever groen zien en misschien zelfs (zoveel mogelijk) in de oude staat willen laten. Veenman: “Echter moeten we niet alleen kijken naar het aangezicht. Het belangrijkste is de waterveiligheid, die staat voorop. De Alliantie Markermeerdijken moet met de dijkversterking zorgen voor 33 kilometer vernieuwing en versterking van de dijken. In Uitdam gaat het om 500 meter. De plannen hiervoor moeten wel realistisch en betaalbaar zijn. Er wordt al 10 miljoen extra geïnvesteerd in de dijkversterking bij Uitdam, dat is heel veel geld. Momenteel is er via het Rijk en de provincie geen extra geld beschikbaar om de dijk groener te maken.”

Basalton

Want zo’n mogelijkheid tot vergroening is er wel. “Het basalton wat gebruikt wordt kan bedekt worden met een laag van zo’n 60 centimeter aarde waarop beplanting kan worden gezet. Dit is goed toe te passen, op Texel heeft zich dit ook al bewezen”, aldus Veenman. Ware het niet dat ook hier weer een fiks prijskaartje aan hangt. “3 tot 4 miljoen euro extra”, weet Veenman.

Aangroei gras stimuleren

Wanneer deze variant – zoals het er nu naar uitziet- niet haalbaar is kunnen de bewoners van Uitdam er wel op rekenen dat het basalton begroeid gaat worden met gras. “Het basalton wordt machinaal gelegd en tussen de blokken wordt ruimte open gelaten. Deze ruimtes worden later opgevuld met grind of grond waar na verloop van tijd gras doorheen zal gaan groeien. We zullen de aangroei van dit gras ook zeker extra stimuleren. We doen ons uiterste best om een hele mooie dijk te bouwen en zijn bereid, zoals ik al eerder zei te kijken naar alternatieven, maar de eerlijkheid gebied mij te zeggen dat ik die op dit moment-zonder extra geld- niet haalbaar acht”, besluit Veenman.