Het werk van burgemeester Heldoorn voor Waterland zit erop

Algemeen
Sicko Heldoorn zwaait af.
Sicko Heldoorn zwaait af. (Foto: aangeleverd)

WATERLAND – Burgemeester Sicko Heldoorn neemt afscheid van gemeente Waterland. Donderdagavond 18 februari was de laatste raadsvergadering voor Heldoorn, als voorzitter van de gemeenteraad van Waterland. 11 maart draagt hij het stokje over aan Marian van der Weele. Heldoorn kijkt - ondanks de coronacrisis - positief terug op dit bijzondere jaar waarin hij voor Waterland aan de slag mocht. “Het was een zwaar jaar voor iedereen. Een jaar van crisis. Ik ben heel dankbaar dat ik mij juist dit jaar voor Waterland heb mogen inzetten en ik ben ook echt trots op deze gemeente. Ik vind dat we het met z’n allen heel goed hebben gedaan. De meeste mensen zijn hier bijzonder veerkrachtig.”

Door Shelley Zuizewind

“Als je ziet wat er de afgelopen tijd in andere gemeenten aan de hand is geweest, ongeregeldheden en rellen, dan zie je dat wij het in Waterland goed hebben gedaan. De inwoners van Waterland, de ondernemers, de horeca enzovoorts, er is een mentaliteit van de schouders eronder zetten. Ik heb veel bereidheid tot medewerking en samenwerking gezien. Ook improviseren vanwege coronabeperkingen deed men hier goed. Ik noem bijvoorbeeld de aankomst van Sinterklaas. Voor veel kinderen en mijzelf altijd het hoogtepunt van het jaar. Dat kon dit jaar niet zoals anders: een aankomst met veel publiek. Op Marken werd de aankomst van Sint zonder publiek gefilmd en later uitgezonden voor de kinderen. Prachtig! Ook de herdenking van de omgekomen Engelse piloten op 8 november in Monnickendam werd met heel weinig mensen gedaan, gefilmd en uitgezonden. Evenals de Dodenherdenking op 4 mei en andere bijeenkomsten waarbij anders veel mensen aanwezig zouden zijn geweest. Waterland mag zich gelukkig prijzen met haar lokale omroep PIM die veel lokale initiatieven mogelijk heeft gemaakt. De inzet van de vrijwilligers van de ijsclubs naast die van de hulpdiensten bij het onverwachtse, maar welkome schaatsweekend, was hartverwarmend.”

 Omarm de verschillen die horen bij politiek

Persoonlijk vind ik het ook jammer dat de bezoeken aan jubileumechtparen en de recepties niet konden doorgaan. Juist omdat dit de momenten zijn waarop je als burgemeester in contact komt met de inwoners.” Afgelopen donderdag 18 februari was het officieel de laatste raadsvergadering van Heldoorn en werd hij uitgebreid bedankt door de plaatsvervangend voorzitter van de raad, Yvonne Gras en wethouder Van de Weijenberg met de woorden: “je hebt het fantastisch gedaan en we willen je daarvoor heel erg bedanken.” Het stokje draagt hij echter pas op 11 maart over aan Marian van der Weele, een week voor de Tweede Kamerverkiezingen.

Coronaproof stemmen

“Dat voelt wel een beetje onlogisch omdat we nu zo intensief bezig zijn met de voorbereidingen, ook weer vanwege corona. We zorgen ervoor dat het tiptop in orde is en dat iedereen op een veilige manier kan stemmen. Er worden kuchschermen geplaatst, bij binnenkomst dient men de handen te desinfecteren, een mondkapje te dragen en via een looproute naar het stemhokje te gaan en iedereen krijgt een eigen potlood. Er zijn extra stembureauleden geworven die toezicht houden op de coronaregels. Tevens kunnen 70-plussers per brief stemmen en al twee dagen eerder zijn de locaties ‘t Spil Monnickendam en bij het Havenrak (Broek in Waterland) open om te stemmen.”

Kan het ook anders?

Burgemeester Heldoorn kijkt positief terug op zijn jaar in Waterland en heeft op verzoek van de fractievoorzitters onderzoek gedaan naar de cultuur in de raad. Bij zijn afscheid heeft hij het rapport “Kan het ook anders?” aangeboden. Hierin geeft hij aanbevelingen die kunnen leiden tot een cultuurverbetering in de raad. Uit het rapport kwam naar voren, dat was voor velen die de politiek volgen geen verrassing, dat de sfeer in de raad niet goed is en dat er te vaak op de man wordt gespeeld. “Ik heb raadsleden geïnterviewd en daaruit kwam dit beeld naar voren. Mijn advies hierin is: maak niet alles politiek. Houd het zakelijk en ga meer op de inhoud zitten. Daarvoor is het verstandig eens een debattraining te volgen. Omarm ook de verschillen die er zijn, dat is juist mooi, daarom zitten we in de politiek. Kijk ook niet teveel naar wie er schuld heeft aan bepaalde zaken en maak de vergaderingen niet onnodig lang. Ook moet de raad zichzelf niet belangrijker maken dan ze is en niet te veel met zichzelf bezig zijn. Inwoners hebben er gewoon belang bij dat de zaken goed worden geregeld, dat is het allerbelangrijkste”. Heldoorn besluit: “Ik wens Waterland en haar inwoners een goede toekomst. Met Marian van der Weele als burgemeester moet dat goed komen. Ik wil iedereen bedanken voor het in mij gestelde vertrouwen. Het was een bijzonder jaar.”