Slechtziende traint voor snowboardwedstrijden - Monnickendamse Annemiek bedankt haar aangepast snowboardlera

  Nieuws

MONNICKENDAM - Slechtziend zijn en toch snowboarden? Het kan! Ondanks dat we nu nog in zomerse sferen verkeren zijn er al mensen volop met de winter bezig. Snowboardleraar Hendrik-Jan Cassee heeft het afgelopen jaar de slechtziende Annemiek van Munster uit Monnickendam snowboardles gegeven. Cassee is officieel aangepast ski- en snowboardleraar en heeft haar het afgelopen jaar getraind met als doel om uiteindelijk wedstrijden te snowboarden.
Van Munster wil Cassee bedanken voor zijn belangeloze inzet, geduld, tijd, maar vooral zijn tomeloze enthousiasme. “Zonder Hendrik-Jan had ik nooit kunnen leren snowboarden want het is verdraaid lastig om met zeer weinig zicht en een slecht evenwichtsgevoel heelhuids een piste af te komen. Mijn dank is niet in woorden uit te drukken”, vertelt Van Munster. Zij is vanaf haar geboorte slechtziend. Voor sporten had ze geen talent, tenminste dat dacht ze. Totdat ze vier jaar geleden in aanraking kwam met aangepast sporten.

Vrijheid
De Nederlandse Visueel-gehandicapten Ski Vereniging (NVSV) maakt het voor blinden en slechtzienden mogelijk om te wintersporten. “Skiën geeft een onbeschrijfelijk gevoel van vrijheid! Via een portofoon word je door je begeleider ‘bestuurd’, maar het naar beneden sjezen doe je helemaal zelf!”, vertelt de Monnickendamse. “’Snowboarden was altijd echter mijn droom, maar dat is voor slechtziende nog moeilijker. Onmogelijk dacht ik zelf. Hendrik-Jan wilde die uitdaging wel met mij aangaan. Ik was door het dolle heen. Urenlang hebben we, eerst hand in hand, later met veel vallen en opstaan op de indoor skibaan in Zoetermeer geploeterd. Bont en blauw was ik, maar Hendrik-Jan wist me elke keer weer te motiveren om door te gaan. Ondertussen was die big smile niet van mijn gezicht te rammen, zo leuk vond ik het,”
Respect
Afgelopen jaar is Cassee met Van Munster meegegaan op een aangepaste wintersportvakantie van de NVSV. “We hebben geknald op de pistes, dat gevoel is met geen pen te beschrijven. Die hard-snowboarders keken vol respect naar onze afdalingen, ze geloofden niet dat ik slechtziend was en dat Hendrik-Jan mij mondeling overal langs coachte!” Hendrik-Jan zet zich al meer dan een jaar belangeloos in voor Annemiek en via deze weg wil zij hem hartelijk bedanken. “Inmiddels is mijn snowboardniveau zodanig dat ik graag aan aangepaste snowboard wedstrijden wil meedoen, allemaal dankzij hem.”
Wie zelf goed kan skiën, langlaufen of snowboarden en slechtzienden en blinden dit ook gunt kan zich aanmelden als begeleider voor wintersportvakanties van de NVSV. 5 september is een kennismakingsdag en kunnen vaardigheden worden getest in Snowworld Zoetermeer. Meer informatie is te vinden op www.nvsv.nl of te verkrijgen via mail begeleiding@nvsv.nl.

Meer berichten