'Help mij Waterland schoonhouden' - Wethouder Van de Weijenberg niet te beroerd zwerfafval op te ruimen

Nieuws
Wethouder Van de Weijenberg ruimt in haar vrije tijd regelmatig zwerfafval op. (Foto: Rodi Media/SZ)
Wethouder Van de Weijenberg ruimt in haar vrije tijd regelmatig zwerfafval op. (Foto: Rodi Media/SZ) rodi.nl

WATERLAND - Gewapend met een tas onder de arm struint wethouder Van de Weijenberg regelmatig de dijk nabij het Hemmeland af op zoek naar zwerfafval. Van de Weijenberg- met in haar portefeuille duurzaamheid en milieu- vindt het onvoorstelbaar wat ze zoal tegenkomt tijdens een wandeling langs de dijk. "Plastic flesjes, blikjes en pakjes drinken, ongelofelijk wat mensen zoal weggooien. We kennen denk ik allemaal de beelden van de vogels die doodgaan aan de zogenaamde 'plastic soup'. Gelukkig komt er langzaam meer bewustwording,maar dat alleen is nog niet genoeg!",aldus Van de Weijenberg.


"Ik denk dat een schonere leefomgeving vooral bij jezelf begint. Ik vind het dus geen probleem om zo nu en dan met de tas onder de arm van alles te verzamelen. Het is leuk en hoopvol om te zien dat ik niet de enige ben die dit doet en dat er vele andere voorbeelden zijn van dit soort initiatieven. Zeker ook bij jongeren. Laatst zag ik nog dat een hele groep jongeren -waarvan vaak wordt gezegd dat ze alles maar klakkeloos weggooien- een hele tas met afval had verzameld. Er is een tendens gaande dat de bewustwording groeit."

Afval scheiden

Die bewustwording zie je ook terug in de cijfers die aantonen dat het afval in de gemeente Waterland beter wordt gescheiden. "Je zag enkele jaren geleden dat er in onze gemeente redelijk wat weerstand was toen er een derde afvalbak bijkwam voor het scheiden van plastic. Ik begrijp dat ook wel. Het geeft wat meer gedoe en je tuin staat ineens weer vol met een extra bak. Toch zie je nu dat het effect heeft en dat mensen er gehoor aan geven. Dat is mooi,maar dat neemt niet weg dat er nog steeds een overschot aan plastic wordt gebruikt in de wereld. Ik vind dat daarover gepraat moet worden."

Alle beetjes helpen


Waarom gebruiken we eigenlijk overal plastic voor? Moet de paprika in de winkelschappen bijvoorbeeld echt verpakt in plastic? En ik zou graag, net als veel anderen, zien dat er statiegeld wordt ingevoerd op plastic flessen. Heb je dus even wat tijd tussen de bedrijven door? Pak een tas en ga aan de slag met opruimen, ik kan me voorstellen dat niet iedereen zich geroepen voelt, maar dat hoeft ook niet. Alle kleine beetjes helpen!", aldus Van de Weijenberg.
Door Shelley Zuizewind. Wil je reageren op dit artikel? Dat kan door een mail te sturen naar shelleyzuizewind@rodi.nl