Gaat het (nu wel) goed met naamgeving straten Bannehoven?

Algemeen
De locatie van de nieuwe wijk Bannehoven is gesitueerd op de plek in Rooswijk waar eens het gemeentehuis was te vinden.
De locatie van de nieuwe wijk Bannehoven is gesitueerd op de plek in Rooswijk waar eens het gemeentehuis was te vinden. Foto: Dirk Karten

ZAANDIJK - In de nieuwe wijk Bannehoven in Zaandijk (waar ooit het stadhuis stond) komen drie nieuwe straatnamen: het Nina Simonehof, Ramses Shaffyhof en Herman Broodhof. De gemeente Zaanstad stelt in deze tijd van politieke correctheid dat ‘omwonenden en ondernemers uit de buurt betrokken zijn bij de keuze van de straatnamen’. Toch kun je gelijk vraagtekens zetten bij de naamkeuzes.

Door Dirk Karten

Want alle drie de bekende personen zijn nou niet bekend geworden om hun onberispelijke levensstijl. Zo leidde de in 2003 overleden zangeres Nina Simone – wie kent haar nummere My Baby Just Cares For Me nou niet? – een roerig leven en was manisch depressief.

Ramses Shaffy was natuurlijk een onnavolgbaar multi-talent die ons een rijke schat aan prachtige chansons na heeft gelaten. Ook alle lof en waardering voor zijn bijdragen om onze samenleving kleur te brengen. Tegelijk lustte hij wel een alcoholische versnapering. Of twee, of drie of… Nee, de term alcoholist hoort u mij niet zeggen. Maar in de documentaire over zijn muze Liesbeth List is te horen dat het ook een man kon zijn waarbij je maar beter weg kon lopen als de drank in de man zat.

Speedjunkie als straatnaam?

En Herman Brood, onze nationale speedjunkie. Hij was de Nederlandse belichaming van sex, drugs & rock 'n' roll. Herman vertoonde standaard ontwenningsverschijnselen zoals incontinentie, epilepsie en delirium tremens na jarenlang stevig amfetamine en alcoholgebruik. Daarbij maakte hij een tragisch eind aan zijn leven door van het Hilton te springen… Een snelle dood die past bij zijn snelle leefstijl, maar of het bijdroeg aan een positieve herinnering kun je je afvragen.

Politieke correctheid

Het is te hopen dat het Zaanse college deze keer niet in de val trapt om teveel politieke correctheid toe te passen. Tenslotte is één debacle al genoeg. Zaanstad haalde met de Hobo/Piccolo perikelen rond de straat in Westerwatering zelfs de aandacht van landelijke media.

Want laten we eerlijk zijn: alle drie de muzikanten verdienen het om met een straatnaam herdacht te worden. Bovendien: er is tenslotte geen koe zo bont of er zit een vlekje aan. Oftewel, niemand is volmaakt. Toch?

Het college bespreekt binnenkort het bestemmingsplan voor de nieuwe wijk.