‘Tweede online Beursvloer is dit jaar hard nodig’

Algemeen
Net als op 28 oktober coördineert de Zaanse Uitdaging de online Beursvloer vanuit de Bullekerk. Dit keer gecombineerd met een live benefiet-uitzending in samenwerking met RTV Zaanstreek.
Net als op 28 oktober coördineert de Zaanse Uitdaging de online Beursvloer vanuit de Bullekerk. Dit keer gecombineerd met een live benefiet-uitzending in samenwerking met RTV Zaanstreek. (Foto: Fred Wolf)

ZAANSTREEK – “Door corona is de maatschappelijke nood in de Zaanstreek hoog. Veel organisaties en kwetsbare doelgroepen hebben het nu extra moeilijk. Als we met de samenleving de handen ineen slaan, komen we de sociaal schrale wintermaanden zo goed mogelijk door. Daarom roepen we bedrijven en maatschappelijke organisaties op om zich aan te melden met hun aanbod en hulpvragen. Het gaat niet om geld, maar om hulp via materialen, kennis en menskracht. Samen met de gemeente organiseren we op 16 december van 20.00 tot 21.15 uur een benefietavond vanuit De Bullekerk. Behalve een online Beursvloer verzorgen we ook een live benefiet-uitzending met RTV Zaanstreek, inclusief bellijn voor iedereen die hulp wil bieden”, aldus Bas Husslage, manager van de Zaanse Uitdaging.

Zaanse Uitdaging houdt 16 december benefietavond met gemeente Zaanstad

In navolging van de geslaagde online Beursvloer op 28 oktober en nu met de gemeente Zaanstad als partner, wordt de tweede online Beursvloer van dit jaar een feit. Dat is inmiddels een minder grote uitdaging voor de organisatie zelf, want op het gebied van online speeddaten is veel ervaring opgedaan.

“De eerste keer hielden we het aantal deelnemers bewust beperkt. Maar het concept bleek heel succesvol. Het leverde met 42 deelnemers 57 matches op. Dat is veel. En de gekapitaliseerde waarde van de eerste online editie is ruim €40.000,-”, zegt Bas tevreden. “We kregen na afloop bovendien veel positieve reacties van deelnemers. Zoals: goed georganiseerd, ontzettend leuk en heel effectief!”

Online ‘speeddaten’

Tijdens de online beursvloer krijgen de deelnemers per ‘date’ zes minuten de tijd, om vraag en aanbod bij elkaar te brengen. In twee shifts van vier gesprekken vindt het Zaanse bedrijfsleven aansluiting bij de maatschappelijke projecten van verenigingen, stichtingen en particuliere initiatieven. Daarbij kan bijvoorbeeld gedacht worden aan uitvoering van klussen of het bieden van ingangen bij bedrijven voor stageplaatsen. Maar bijvoorbeeld ook aan hulp bij fondsenwerving en financiële of communicatieve adviezen. Tijdens de Beursvloer vinden non-profitorganisaties en het Zaanse bedrijfsleven elkaar direct en op laagdrempelige wijze. De organisatie maakt vooraf een indeling voor de blinddates, om vraag en aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Goed om te weten: inloggen gaat simpel via een link en kan zonder de installatie van software op de eigen pc of telefoon.

Zaanstad als partner

“We zijn als organisatie heel blij met aansluiting van Zaanstad bij dit project”, aldus Bas. “De gemeente kent de Zaanse samenleving door en door en heeft een heel breed netwerk. Zo bereiken we samen nog meer bedrijven en organisaties.”

De Zaanse Beursvloer past goed in de plannen die Zaanstad heeft als ‘Vitale Stad’. Wethouder Hans Krieger, Economische Zaken: ‘”Eén van de doelen die de gemeente zich – juist nu in deze tijd - stelt is om bestaande initiatieven in de stad nog beter aan elkaar te verbinden. En om nieuwe, kansrijke initiatieven en ideeën aan te jagen en verder op weg te helpen. Om aan te zetten tot ontmoeting, betrokkenheid en het ontplooien van initiatieven in buurten en wijken. En de kracht van de stad te bundelen.”

Praktische matches

Dit gebeurt tevens in heel praktische zin bij de matches. Zo zocht De Kwaker in Westzaan iemand met een juiste pen om een brief te schrijven naar de vaste huurders om ze te bewegen de huur over te maken. Ook al moest het dorpshuis gesloten blijven vanwege corona.

Bas Husslage: “We focussen nu vooral op de echte dilemma’s waar maatschappelijke organisaties mee kampen. Het minste wat wij als Zaankanters nu kunnen doen is de helpende hand te bieden aan onze eigen Zaanse samenleving. Door via matches met bedrijven de prangende hulpvragen van maatschappelijke organisaties in te vullen. Dat is hard nodig, om de organisaties zowel draaiend als overeind te houden. We zoeken daarom maatschappelijk betrokken ondernemers die met gesloten beurs menskracht, materialen of kennis beschikbaar stellen. Een grote wens is bijvoorbeeld dat we een stroom kleinschalige optredens/voorleessessies of wat dan ook op gang brengen voor kwetsbare, eenzame doelgroepen.”

Livestream

De Bullekerk vormt het “hoofdkwartier” voor de organisatie van de online beursvloer. Tegelijkertijd vindt vanuit de kerk een online Benefiet-programma plaats via RTV Zaanstreek/Zaan TV. Met interviews, vooraf opgenomen filmpjes en een belteam waar iedereen heen kan bellen, die hulp wil bieden. Om 20.00 uur opent wethouder Economische Zaken Hans Krieger de Beursvloer, waarna de online gesprekken van start gaan om matches te sluiten. Na ieder gesprek geven beide partijen aan of ze een match hebben. De volgende dag koppelt de Zaanse Uitdaging alle partijen met een match, per mail aan elkaar. Op naar een avond vol hulp!

Zie voor meer informatie en aanmeldformulier www.zaanseuitdaging.nl/beursvloer-2 Of bel Bas Husslage, 06 - 242 047 92 of e-mail: info@zaanseuitdaging.nl