Na 22 jaar krijgt Rijswijk strook grond terug van Den Haag

Algemeen
Per 1 januari 2023 worden de stoep, straat en groenstrook aan de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade weer van Rijswijk.
Per 1 januari 2023 worden de stoep, straat en groenstrook aan de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade weer van Rijswijk. (Foto: Google Maps)

Per 1 januari wordt de oude gemeentegrens tussen Den Haag en Rijswijk hersteld. Dat is de uitkomst van het overleg dat de gemeenteraden van Rijswijk en Den Haag hadden op donderdagavond 20. Het gaat om de voormalige gemeentegrens aan de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade.

De woningen aan de Cromvlietkade, Geestbrugkade en een gedeelte van de Nassaukade staan in de gemeente Rijswijk. De stoepen, straten en de groenvoorzieningen liggen binnen de gemeente Den Haag. In 2001 is deze situatie ontstaan als gevolg van een gemeentelijke herindeling waarbij er voor Den Haag een ‘corridor’ werd ingesteld naar de Vlietzone. Met de komst van de Rotterdamsebaan is de noodzaak van de corridor verdwenen.

Burgemeester en wethouders van Rijswijk hebben daarom gevraagd de oude situatie terug te brengen waarbij de strook Haagse grond weer Rijswijks grondgebied wordt. Dit zorgt voor eenduidigheid en helderheid voor de bewoners op het gebied van beheer, onderhoud en handhaving.

Vervolgprocedure

Het besluit van beide gemeenteraden wordt nu ter goedkeuring toegestuurd aan gedeputeerde staten van Zuid-Holland. Gedeputeerde staten stellen de gemeentegrenzen vast zoals op het bijgevoegde kaartje aangegeven.

Het streven is om het terugbrengen van de voormalige grens te laten plaatsvinden op
1 januari 2023.