RJT-musical The Addams Family trok terecht volle zalen

Cultuur
Een van de grappen in de musical is als Morticia Addams haar rok afscheurt. Haar echtgenoot Gomez reageert verbaasd: "Je hebt benen!"
Een van de grappen in de musical is als Morticia Addams haar rok afscheurt. Haar echtgenoot Gomez reageert verbaasd: "Je hebt benen!" (Foto: Erick Kicken)

Voor het eerst sinds de coronatijd trad het Rijswijks Jeugdtheater (RJT) afgelopen weekend op voor een uitverkochte zaal. Twee keer zelfs, op zaterdag 15 en zondag 16 april. Frivool, fascinerend en fantastisch voerden zij de musical The Addams Family op. Onder het publiek bevonden zich veel Wednesday-fans. Toch is de keuze voor het verhaal van de wereldberoemde griezelfamilie in een tijd dat de populariteit van de Netflixserie ook de pan uitrijst, puur toeval.

Door Debbie van Eijk

Wat het grappigste moment was in de musical The Addams Family, uitgevoerd door het RJT? Dat is lastig te zeggen. Misschien het moment waarop butler Lurch droogjes alle popcorn van het podium het publiek in veegt. Of het liedje over liefde door ‘familielid’ Fester (”met een niet nader gespecificeerde gender”, zo zingt ‘hen’ er zelf over in de voorstelling): zoals Bassie hoort bij Adriaan en pindakaas bij banaan, hoort Trump bij melagomaan. De show zit vol van dat soort subtiele, maar rake grappen.

ADO-hooligan

Ook onderhoudende verwijzingen naar de actualiteit ontbreken niet. Houd als iemand die het voetbalnieuws volgt je lach maar eens in als Fester het podium op komt rennen in ADO-kleding en roept: “Aanstekers!” Die grimmige humor is natuurlijk typisch voor The Addams Family. Gecombineerd met de onschuld, onvoorwaardelijke liefde voor elkaar en oprechte karakters, beschikt deze familie over een charme waardoor je ze al snel stuk voor stuk in je hart sluit. 


De volledige Addams Family, omringd door hun voorouders, die opgeroepen zijn uit de dood om de familie te helpen. - Erick Kicken

Knap overgebracht

Dat weet het RJT hier knap over te brengen. Je gaat vanzelf houden van vader Gomez (goed uitgevoerd door Joey Mooijman), moeder Morticia (Amanda Rooseboom), familielid Fester (Rosa Kronenburg), oudste dochter Wednesday (Mascha Voerman), ‘brusje’ Pugsley (Yuna Borsboom), butler Lurch (Cas versteeg) en natuurlijk Grootje (Lara Boot), de oma van wie in de loop van het stuk blijkt helemaal niet duidelijk te zijn of ze wel echt familie is. Alleen de zelfstandig functionerende hand ‘Thing’ ontbreekt.

Rijswijks sausje

De echt Rijswijkse theatergroep vergeet ook niet het stuk een Rijswijks sausje te geven. Zo hebben Wednesday en haar grote liefde Lucas elkaar ontmoet in het Rijswijkse Bos en vinden de geaffecteerde ouders uit Blaricum het huis van The Addams Family maar leeg: “Dat komt vast omdat ze hier in Rijswijk last hebben van de energiecrisis en inflatie.” 


Wednesday wil trouwen met Lukas (midden), telg uit een geaffecteerde Gooise familie. - RJT

Snijden in lichamen

Wat doet die familie uit Blaricum eigenlijk in Rijswijk? Kennismaken met de familie van Wednesday, die stapelverliefd is op de zoon in het gezin, Lucas (Dion Rust). Deze op het eerste gezicht oppervlakkige yup-in-spé blijkt net als zij een wat macabare aard te hebben: zo wil hij klinisch patholoog worden omdat hij dan “in dode lichamen kan snijden”. De twee willen al snel met elkaar trouwen, wat Wednesday met de haar kenmerkende koelbloedigheid bekend maakt bij haar vader, Gomez. 

Geheim bewaren

Die moet vervolgens een geheim bewaren, want Wedneysday wil niet dat hij het vertelt aan haar moeder. Er is alleen één probleem: Gomez heeft nog nooit een geheim bewaard voor zijn vrouw. Sterker nog, ze hebben bij hun huwelijk schriftelijk afgesproken dat ze geen geheimen voor elkaar zullen hebben. Dat brengt Gomez in tweestrijd, of, zoals hij zelf meermaals zingt: hij zit klem. De ontwikkelingen worden op de voet gevolgd door een hele stoet dode familieleden, die gedurende de hele musical emoties uitbeelden en dansen opvoeren die een genot zijn om naar te kijken.

Knappe timing

De samenwerking met geluid en licht is belangrijk in dit stuk. Als Gomez bezweert tegen zijn vrouw dat hij ‘door de bliksem geraakt moge worden’ als hij iets voor haar verborgen houdt, is het knap dat hij inderdaad precies op dit moment door de bliksem geraakt te lijkt te worden door een toneellicht dat op hem wordt geflitst, tegelijkertijd met het geluid van de bliksem. Ook de verandering van decors verloopt feilloos. De stenen aan het kerkhof maken in een handomdraai plaats voor een compleet gedekte eettafel die uit de lucht naar beneden komt zakken. 


Verrassend element: de gedekte eettafel wordt open geklapt en er komt een kelk tevoorschijn om het ‘Spel der Openbaringen’ te spelen. - Erick Kicken

Huwelijksproblemen

Niet alleen Gomez en Morticia, het stel met een voorliefde voor duistere dingen, hebben een huwelijksprobleem: tussen de ‘normale’ ouders van Lucas, Annelies (Zella Caprino) en Maarten Dommerholt (Sander Dekker), gaat het al een hele tijd niet goed. Maarten brengt namelijk veel te veel tijd op kantoor door en is in de loop der jaren maar een saaie piet geworden die niet echt meer oog heeft voor zijn vrouw. Annelies mist de gozer die hij ooit was, in het Doe Maar-shirt, die alles van bandjes wist. Dat komt tot uiting tijdens het dinertje waarin de ouders van de twee verliefde jongeren kennis met elkaar maken, als ze het ‘Spel der Openbaring’ spelen. Het contrast tussen de dramatische uiteenzettingen en bekentenissen van de verschillende personages, en de luchtige, vrolijke toon waarop er tussendoor gezongen wordt, is ook weer hilarisch.


Tegenpolen Morticia Addams en Annelies bekijken samen het fotoalbum van de familie Addams.
 - Erick Kicken

Typisch Addams

Zo zijn er te veel grappige momenten om op te noemen. Denk aan Wednesday die droogjes het hoofdje van een vrolijk fluitend vogeltje aftrekt, een karaktertrek die ze duidelijk van haar moeder heeft geërfd - die een bos bloemen kaalplukt voor ze hem door Lurch in de vaas laat zetten. Maar ook de andere karakters stelen de show. Fester gaat trouwen met de maan, een absurdistisch verhaallijntje dat alleen in het theater mooi uit de verf kan komen. 

Voor Addams Family-fans komt er genoeg herkenbaars voorbij

Grootje is heerlijk prettig gestoord. Voor Addams Family-fans komt er genoeg herkenbaars voorbij, zo kruist Gomez meermaals de degens - komisch genoeg met zombiebutler Lurch, die hem daarna vertraagt neersteekt -, houdt Pugsley van martelingen en loopt hun band met dode voorouders, die elk op hun eigen ellendige manier aan hun einde zijn gekomen, als een rode draad door het hele stuk. Over Pugsley gesproken: dit personage verwoordt, in mooie zang, de vertwijfeling die een jongere zus of broertje kan voelen als zijn grote zus ouder wordt en uitvliegt. Tussen alle komische momenten door, is er ook ruimte voor dit soort serieuze thema’s, maar altijd luchtig.

Mooi eindlied

Uiteindelijk komt natuurlijk alles goed, blijkt Maarten onder zijn keurige overhemd een Doe Maar-shirt te dragen, vliegt Fester naar de maan en gaan Wednesday en Lucas met elkaar trouwen. Een mooi eindlied waarbij alle personages samen nog eens ten tonele verschijnen markeert dit happy end en laat het publiek in vervoering achter. En in ongeloof, want het is bijna niet te geloven dat dit geweldige stuk voor de hele familie maar twee keer is opgevoerd, en alleen in Rijswijk. De zaal was beide keren terecht uitverkocht.


Grote en terechte drukte bij beide voorstellingen. - DvE