Rijswijker René Marquard betoont eer aan Toon Hermans

Cultuur
René Marquard oogst lof met de succesnummers van Toon Hermans.
René Marquard oogst lof met de succesnummers van Toon Hermans. (Foto: Robert Heijdemann)

Een bijzonder moment voor Rijswijker René Marquard: voor het eerst brengt hij een eerbetoon aan de cabaretier Toon Hermans. Voor een publiek bij Te Werve van dik 70 senioren van de Zonnebloem. “Ik wil Toon niet nadoen, maar herinneringen ophalen”, vertelt René. En het wordt een succes. De vele 70- en 80-plussers genieten en zingen de liedjes mee.

Door: Robert Heijdemann

Wat velen niet weten is dat Toon Hermans een hechte band had met Rijswijk. Johan Buziau, een Nederlandse clowneske komiek en revueartiest die woonachtig was op de Rijswijkse Geestbrugweg 55, was het grote voorbeeld van Toon. Hij kwam hier regelmatig in de jaren ‘50 van de vorige eeuw. “In het begin van zijn carrière deed Toon alle imitaties na van Buziau. Hij schminkte zich ook als clown. Zonder Buziau was er geen Toon”, vertelt René. 

Troostende gedichtjes

René Marquard is vooral bekend van de interviews die hij deed voor Omroep Rijswijk van bekende Rijswijkers zoals Monique van der Ven en Patty Brard. Nu wil René gaan optreden in verzorgingshuizen, buurthuizen en bibliotheken. De vraag aan René waarom hij een programma over Toon Hermans maakt beantwoordt hij als volgt: “Mijn ouders zijn jong overleden, zij waren 41 en 45, dat greep mij heel erg aan. Ik was 18 jaar en dan zie je zo’n man op tv in een show en lees je z’n boekjes met die troostende gedichtjes. In Amstelveen zat ik op de eerste rij toen Toon opkwam. Toon zei altijd: ‘Er gebeurt wat met mij als ik optreedt’. En als publiek merkte ik dat ook. Dan staat hij voor mij en er gebeurt wat met je. Z’n hele presentatie, z’n hele voorkomen.” Maurice Hermans, de zoon van Toon, is vorig jaar overleden. “Maurice vertelde mij dat zijn vader vooraf altijd zei ‘ik kan het niet, ik kan het’. Zo’n gevoel hed ik hier ook vanmiddag. Ik moet het nu doen”, vertelt Reneé terwijl hij zich aan het omkleden is. “Als ze weten hoe ik mij voel dan lopen ze weg!”

Borstbeeld en schilderij

De jaren na het overlijden van zijn ouders zat René alleen thuis de boekjes te lezen en de show te bekijken. “De eenvoud van de humor is zo bijzonder, maar ook weer zo aangrijpend”. Als bijna vanzelfsprekend vragen we René op welk moment alles in een stroomversnelling kwam. Wanneer veranderde het passief genieten van Toon in een actief bezigzijn met de man die René zo bewondert? “Ik had al veel herinneringen bij elkaar gezocht waarmee ik zou kunnen beginnen. Ik heb al z’n boekjes, meer dan vijftig. Ik heb ook een schilderij van Toon en een borstbeeld van hem. En veel Lp’s en singeltjes.” Maar René erkent dat het zijn vrouw Angelique is die zei ‘Je moet een schop onder je kont hebben!’


Een ballon, een ballon, een ballonnetje... - Robert Heijdemann

Hotelletje in Sittard

“Ik heb toen mijn vriend en technicus Evert Vollebregt gevraagd of hij met mij mee naar Sittard wilde gaan. Dat was In 2022, die hete zomer, net na Corona. Toen hebben we een hotelletje geboekt en zijn we door de hele stad gegaan. We hebben onze ogen uitgekeken. Daar waren allerlei plekken die met Toon te maken hebben: z’n standbeeld, een straat, bij het VVV is een Toon Hermans wandeling en het plaatselijke theater is het Toon Hermans theater geworden”. Dit bezoek aan Sittard zorgde voor veel inspiratie en adrenaline. Ze begonnen aan een opzet voor het programma en de indeling. Op donderdag 11 april was het tijd voor de eerste voorstelling op een bijeenkomst van de Zonnebloem Rijswijk, met een ouder publiek in de zaal dat Toon Hermans nog kent. 

Toon Humor

Voor de voorstelling brengt René een grote kist met ‘herinneringen’ mee. Om het ijs te breken krijgt iedereen in de zaal een rode clown neus, zoals we ook van Toon kennen. Als een rode draad lopen de vele liedjes door het programma. Rene zingt als eerste ‘Ik wil U even een handje geven. Heel gevoelig begeleid door de pianist Maarten Bakkker. Maar ook ‘de Wandelclub’, dat Toon in 1959 voor het eerst zong bij zijn optredens. Een nummer dat bekend werd door Jasperina de Jong en Sugar Lee Hooper. Het publiek van senioren wordt bij elk nummer enthousiaster. Na ‘Een Ballon, een ballon, een ballonnetje’ en ‘24 Rode Rozen’ lijkt de top bereikt. Echter dan komt ‘Mien waar is mijn feestneus’ dat zorgt voor een polonaise. Sneller dan verwacht is het optreden van ruim een uur voorbij, waarbij ook nog tijd is geweest voor een Toon Quiz en een keur aan bijzondere gedichtjes uit de boekjes van Toon. 


De zaal gaat los als René ‘Mien waar is mijn feestneus?’ inzet. - Robert Heijdemann

Het debuut van het ‘Eerbetoon aan Toon Hermans’ is een succes. Nog veel ouderen zullen er de komende tijd van genieten. “Het is een onzekere wereld en ook daarom hebben we meer ‘Toon’ nodig! Toon: met zijn humor, levensfilosofie, gedachten over de liefde en mooie versjes”, besluit René.