Deze kleurrijke tentoonstelling is nu te zien in Museum Rijswijk

Cultuur
Rijswijk in 1761.
Rijswijk in 1761. (Foto: Collectie Museum Rijswijk)

Bij waterverf denkt menigeen aan een aquarel maar dat is maar ten dele juist. Waterverf heeft veel meer toepassingen. In de tentoonstelling Waterverf kleurrijk en transparant toont Museum Rijswijk vele werken op papier waar ook waterverf aan te pas is gekomen.

Al eeuwenlang is waterverf een geliefd medium voor kunstenaars én voor velen die in hun vrije tijd graag creatief zijn. Veel heb je er niet voor nodig. Met gedroogde pigment, een kommetje water en een penseel kun je al aan de slag. Het lijkt een heel makkelijk schildertechniek maar is eigenlijk ook een heel moeilijke. De penseelstreek moet namelijk in een keer goed zijn want corrigeren in waterverf is nauwelijks mogelijk.

Al in de 17de eeuw ontdekte men dat een tekening aan kracht kon winnen door met behulp van een penseel accenten aan te brengen van met water verdunde inkt. De volgende stap, het gebruik van in water oplosbare pigmenten was niet erg groot. Het was de aanzet voor de ‘klassieke’ aquarel waarbij de gehele voorstelling met penseel wordt aangebracht. Dit geeft de kunstenaar vrijheid maar vereist ook grote discipline.

Vrijwel tegelijkertijd startte ook een andere ontwikkeling door met een puntig penseel heel kleine toetsjes waterverf op het papier aan te brengen om zo de voorstelling te maken. Dit vraagt geduld maar bovenal een opperste beheersing van dit waterige medium.

Waterverf blijft echter ook een ondersteunende rol spelen. Menig kunstenaar gebruikt het om tekeningen en grafiek een extra accent te geven. Soms blijken een paar likjes verf voldoende maar ook voor een uitvoeriger toepassing deinsde men niet terug.

Andere beroepsgroepen als architecten, cartografen en ontwerpers zagen eveneens al heel snel de mogelijkheden van waterverf. En dat deden ook talloze particulieren. Zij gingen -en gaan nog steeds- met intens genoegen met water en verf aan de slag.


Op de tentoonstelling is te zien hoe divers de toepassing van waterverf kan zijn. - Collectie Museum Rijswijk

De oudste werken op de tentoonstelling dateren uit de 18de eeuw en van de jongste werken is de verf bij wijze van spreken net droog. Op de tentoonstelling is te zien hoe divers de toepassing van waterverf kan zijn en hoe de kunstenaars en anderen het gebruiken in landschappen, stadsgezichten, interieurs, abstracte voorstellingen, ontwerpen en plattegronden.

Museum Rijswijk is te vinden aan de Herenstraat 67 en is elke dinsdag tot en met zondag open van 11.00 tot 17.00 uur. Kijk voor meer informatie op www.museumrijswijk.nl.