André Buurman signeert morgen opnieuw roman die ook Rutte gaat lezen

Historie
André Buurman met het team van de Bruna in de Bogaard.
André Buurman met het team van de Bruna in de Bogaard. (Foto: Eigen foto)

Rijswijkse oud-journalist André Buurman - hij werkte onder meer decennialang voor het AD - signeert zaterdag 17 december voor de tweede keer in korte tijd zijn nieuwe roman Het Neurenberger Mysterie, dit keer bij Bruna aan de Julialaan in Voorburg.

De eerste keer was bij de Bruna in De Bogaard Rijswijk. Ook signeerde hij bij de collega’s in de Herenstraat op 9 december. Van 14.00 tot 16.00 uur zat André daar klaar om zijn handtekening te zetten. Hoewel het die middag rustig was in het winkelcentrum omdat Oranje voetbalde in de kwartfinale van het WK, was de opkomst goed. “Ik heb in drie signeersessies 21 boeken gesigneerd en verkocht. Volgens insiders is dat zeker niet verkeerd.”

Ook jongere generaties

Het duidt erop dat het onderwerp van Het Neurenberger Mysterie - nazi’s die na WOII ontsnapten naar merendeels Zuid-Amerika - veel mensen aanspreekt. Onder de belangstellenden waren opvallend veel jongere generaties. “Het verhaal, dat nazi’s met hun oorlogsmisdaden wegkwamen door te ‘verdwijnen’, boeit ze zeker.”

Wie de in Rijswijk geschreven roman wil lezen, moet geen non-fictie verwachten. “Ik ben deels met de feiten aan de haal gegaan. Het is ‘faction’” - een mengeling van feiten en fictie, red. -, “zeker geen historische roman.” Toch heeft André wel degelijk gedegen onderzoek verricht naar de verdwenen nazi’s. “De aanpak was net als bij mijn eerste boek, Terug naar Arras, dat over de Eerste Wereldoorlog ging: de rode draad is wel de oorlog zelf, maar de invulling daaromheen is een eigen verhaal geworden.” 

Autobiografische elementen

Dat laatste betekent dat er ook autobiografische elementen in de roman verwerkt zijn. André legt uit: “Het hoofdpersonage is een onderzoeksjournalist. Sommige van mijn zwaktes zijn in zijn karakter verwerkt. Zo zoekt hij altijd de grenzen op en is hij er een beetje angstig voor, maar toch gaat hij er altijd weer overheen.”

Verdwenen nazi’s

Als voormalig journalist weet André van achtergehouden en onbereikbare informatie over wat er is gebeurd met sommige nazi-kopstukken. “Delen van de archieven van het Vaticaan blijven hermetisch gesloten en de waarheid over de rol van de geallieerden is nog altijd niet duidelijk. Werner van Braun, de bedenker van de V1- en V2-raketten, is na de oorlog in Amerika terechtgekomen. Tijdens de Neurenberg-processen zou hij zonder twijfel veroordeeld zijn. Dat komt omdat partijen zo hun eigen belangen hadden. De geallieerden konden sommige nazi-kopstukken goed gebruiken”, meent André.

Wegkomen met oorlogsmisdaden

Zo is ook de beruchte oorlogsmisdadiger en genetisch onderzoeker Joseph Mengele verdwenen. Hij staat erom bekend gruwelijke experimenten op gevangenen in Auschwitz te hebben uitgevoerd. Zo stelde hij mensen bloot aan de kou tot ze overleden, amputeerde hij ledematen zonder verdoving en liet hij tweelingen aan elkaar naaien. Hij kwam met zijn misdaden weg. Tot op de dag van vandaag weet niemand waar Mengele na de oorlog gebleven is. Dat geldt niet voor alle nazi-kopstukken: een van de bedenkers van de Endlösung, Adolf Eichmann, is in 1960 in Argentinië opgepakt en in Israël ter dood veroordeeld.


Mark Rutte heeft toegezegd Het Neurenberger Mysterie ook te zullen gaan lezen. - Eigen foto

Premier Rutte

Maandagavond 12 december, tijdens de Eindejaarsbijeenkomst voor ondenemers in de Rijswijkse Schouwburg, overhandigde André Buurman een exemplaar van zijn roman aan minister-president Mark Rutte. De premier is zelf historicus en reageerde met interesse op het boek. Hij zegde toe de roman te zullen gaan lezen. André: “Je kunt van Rutte vinden wat je wilt, maar chapeau voor hoe hij de mensen op zo’n avond toespreekt. Ik heb respect voor hem.”

André is zaterdag 17 december tussen 11.00 en 13.00 aanwezig in de Bruna in winkelcentrum De Julianabaan in Voorburg om in gesprek te gaan over zijn roman en deze desgewenst te signeren.