Stevige boomhutten bouwen aan de Weidedreef

Onderwijs
Op de Weidedreef bouwden de kinderen van BSO Partou enkele stevige pallethutten.
Op de Weidedreef bouwden de kinderen van BSO Partou enkele stevige pallethutten. (Foto: Andy van der Meulen)

Bij het bouwen van hutten denken de meeste mensen waarschijnlijk aan sjouwen met takken in het bos. De kinderen van de buitenschoolse opvang Partou zijn deze week echter niet te vinden tussen het geboomte, maar streken neer op de Weidedreef, om zich daar in alle vindingrijkheid te storten op het hutten bouwen. “We proberen zoveel mogelijk buiten te spelen en ondernemend te zijn.”

Door: Marc Tangel

Het sportveld is in twee gelijke helften verdeeld. Op elk deel staan drie hutten. Geen gammele bouwwerken van planken en losse takken, maar stevige constructies van keurig op elkaar passende pallets. Het geheel heeft meer iets weg van een klein kasteel, dan van de klassieke boomhut. “Vorig jaar werkten we met pallets die we eerst kapot moesten maken, om ze daarna weer op te bouwen tot hut”, vertelt begeleider Andy van der Meulen. “Dat kon je één keer doen, maar daarna moest je die pallets afvoeren. Voor dit jaar zochten we een meer duurzame methode.” Het antwoord werd gevonden bij de firma Palènpa, die onder zijn bedrijfsnaam een serie herbruikbare pallethutten heeft ontworpen. “Dat zijn bouwpakketten van pallets en hout, die we dagelijks opnieuw kunnen gebruiken. En dat meerdere jaren achter elkaar”, zegt Van der Meulen.

Dagje voor uittrekken

De huttenbouw is een populaire activiteit. Vanuit meerdere locaties in het land zijn zo’n vijftig kinderen van de buitenschoolse opvang deze middag naar Rijswijk gekomen om er aan deel te nemen. “Je moet er ook echt wel een dagje voor uittrekken”, weet Van der Meulen. “De kinderen komen hier om 11.00u aan en dan krijgen ze drie uur de tijd om alles in elkaar te zetten en te lunchen. Daarna gaan we ‘Vlaggenroof 2.0’ spelen. Dat is een combinatie van flag football en vlaggenroof. Dat is ook de reden waarom het veld in tweeën gedeeld is. De hutten zijn onderdeel van het spel. Er moeten vlaggen veroverd worden en het team dat als eerst drie vlaggen veroverd heeft, heeft gewonnen.”

Bouwpakketten

Voordat het zo ver is, moet er eerst nog opgebouwd worden. De nieuwe hutten mogen dan wel bestaan uit keurige bouwpakketten, maar dit wil niet zeggen dat ze eenvoudig in elkaar te zetten zijn. “Er zit wel een uitdaging in”, erkent Van der Meulen. “De zijkanten vormen de basis, De kinderen krijgen planken en palen om de hut mee in elkaar te zetten. Daarbij moet je goed opletten: Is deze paal hoog of laag? En wat is de juiste schroef bij deze gaatjes? Het resultaat zie je terug op het veld: het ene team is wat verder dan de ander, waardoor ze elkaar gaan helpen. Zo krijg je een beetje binding. Dat is heel mooi om te zien.”


De hutten bestaan uit bouwpakketten, maar dit wil niet zeggen dat ze eenvoudig in elkaar te zetten zijn. - Andy van der Meulen

Achterstand

Dat laatste vindt ook Helena, die tot op het laatste moment twijfelde of ze deze middag wel mee zou gaan doen: Hutten bouwen was mijn grootste droom”, vertelt ze, “maar ik was bang dat ik fouten zou maken. Ik wist niet hoe het moest, maar nu ik het geprobeerd heb en het ons gelukt is, ben ik heel erg blij dat ik tóch mee heb gedaan.” Haar vriendinnetje Yasmijn denkt er net zo over: “In het begin was het wel moeilijk. Eerst hadden we een achterstand, toen liep het ineens lekker en daarna waren we als eerste klaar”, zegt ze trots, want ook zij vond de pallets een uitdaging. “Ze zijn allemaal iets anders. Schuin of recht. Er zijn bruggen en daken. Er zijn hoge palen en lage palen. Met de hoge palen maak je twee verdiepingen en met de kleine één. Dat ging wel eens verkeerd en dan moesten we alles uit elkaar halen en opnieuw beginnen. Nou ja, eigenlijk gebeurde dat best vaak”, giechelt ze, om tenslotte te concluderen: “maar dat is niet erg, want je bent lekker buiten en je kunt iets met je handen doen.”