Te weinig uren voor politie basisteam Rijswijk, maar ‘voldoende dekking’

Politiek
Een politiebusje in Rijswijk bij het Strandwalfestival op 9 september.
Een politiebusje in Rijswijk bij het Strandwalfestival op 9 september. (Foto: Groot Rijswijk)

De politie in Rijswijk heeft te weinig uren (FTE’s) voor personeel in verhouding tot het aantal inwoners. Dat heeft Rijswijks-Belang vernomen tijdens een presentatie op donderdagavond 15 september aan de gemeenteraad. Deze fractie gaat dinsdag 20 september een motie indienen voor meer FTE’s voor het basisteam Rijswijk.

FTE staat voor ‘fulltime-equivalent’. Het is een rekeneenheid voor de omvang van een baan of voor de totale personeelssterkte. Eén fte is een volledige werkweek. Donderdagavond was er een presentatie aan de gemeenteraad van Rijswijk over het Strategisch Veiligheidsbeleid voor de komende jaren. Brandweer, politie, Handhaving en (wnd.) burgemeester Bas Verkerk waren hierbij aanwezig. Volgens Weterings gaf de burgemeester aan dat het aantal FTE’s voor het politieteam in Rijswijk nog gebaseerd is op een berekening die uitging van 41.000 inwoners.

Veel meer inwoners

Dit inwoneraantal dateert van meer dan 30 jaar geleden. Inmiddels telt Rijswijk meer dan 57.000 inwoners. Weterings: “Het tekort is nooit officieel aangekaart bij de voorzitter van de veiligheidsregio, Jan van Zanen. Rijswijks-Belang is daarvan geschrokken. We zitten nu op 57.835 inwoners. Onze gemeente is ook nog eens groeiende.”

‘Geen capaciteitsprobleem’

Een politiewoordvoerder van de Regionale Eenheid Den Haag laat weten dat er in de dagelijkse praktijk geen last wordt ondervonden van een capaciteitsprobleem in Rijswijk. “Er is voldoende dekking. Natuurlijk moeten we prioriteiten stellen, maar er vallen geen gaten in de bezetting.”

Verzoek tot aanpassing

Rijswijks-Belang gaat komende dinsdag een verzoek indienen tijdens de raadsvergadering. Hierin verzoekt de partij aan de burgemeester om, in opdracht van de raad, een gesprek aan te gaan met de voorzitter van de veiligheidsregio en hem te verzoeken het aantal politie-FTE’s naar de grootte van de gemeente Rijswijk aan te passen. De motie van Rijswijks-Belang is ook gestuurd naar alle fractievoorzitters van alle andere partijen van de raad. Rijswijks-Belang hoopt op een raadsbrede steun.