Inter Rijswijk te sterk voor Oostzaans Compaen

Handje schudden voor de eerste opslag.
Handje schudden voor de eerste opslag. (Foto: Tjerk Laan)

De Oostzaanse volleybalclub Compaen is inmiddels een superclub, maar zeker nog geen cupfighter. Geheel volgens traditie kinkelden de volleyballers al in de eerste ronde uit de bekerstrijd. De snelste weg naar Europees volleybal hield dit keer in Rijswijk op. Next Volley, uitkomend in de eerste divisie, en organisator Inter bleken te sterk voor Compaen.

Door Marcel Vermeulen

De zeerovers houden dus ook weer dit jaar geen zilverwerk aan deze competitie over, maar nuttig waren de twee bekerduels zeker wel. Het werden twee lange wedstrijden waarbij ieder lid van de selectie voldoende speeltijd kreeg, zodat het uur meer nachtrust heel goed uitkwam.

Killblock en rake smash

Deze dag zal zeker in de herinnering gegrift blijven bij Levi Schermer. De 17-jarige middenblokkeerder mocht in de derde set van de openingswedstrijd zijn debuut in het eerste herenteam maken. Met een killblock en een rake smash maakte hij een prachtige entree. Verder kon zaterdag diagonaal Milan Muijs langere tijd in het veld staan. Kregen Jesse Koopman en Calvin Ooms verder gelegenheid zich te bekwamen op hun nieuwe posities en waren er in totaal negen sets voor Cris de Jong. Hij is momenteel de enige spelverdeler in de selectie na het vertrek van Thomas Konijn, waardoor de Oostzaanse club op zoek moet naar vervanging.

Bloedneus

De Jong moest alleen in de vierde set tegen Inter even het veld uit met een bloedneus. Opvallend was dat dit hem in de competitiewedstrijd in de zelfde hal ook al was overkomen. Toen assistent-coach Michiel Majoor als een volwaardig lid van CSI Rijswijk de sporen op het veld had opgenomen, kon coach Sven Vermeulen de knielappen omhoog trekken. Tot genoegen van een ieder was na zes punten het bloeden bij de jongeling gestelpt.

Next Volley

In het duel met Next Volley nam Compaen een voorsprong van 2-0 in sets met 25-18 en 25-23. Het team bracht de competitie-opponent van weleer aanvankelijk met de opslag in de problemen, waardoor de hoge middenaanval niet kon worden gelanceerd. Tegelijk produceerde de tegenstander nogal wat fouten in service en aanval. De kentering kwam bij 8-6 in de tweede set. Next Volley nam het initiatief, maar verspeelde in de slotfase de winst door ergenis over de arbitrage, een opslagace van Jesse Koopman en eenmansblok van Calvin Ooms.

Kansloos

De derde (21-25) en vierde set (19-25) was Compaen redelijk kansloos. De tegenstander kon door onvoldoende servicedruk alle troeven uitspelen en de Oostzaanse blokkering had geen antwoord op de hoge aanval. Met goede aanvalspunten van David Bes, Milan Muijs en Jesse Koopman leek Compaen toch nog te ontsnappen aan een stunt van het een divisie lager uitkomende team. De ploeg had na de veldwissel bij 7-8 voortdurend de leiding en bij 13-11 leek de wedstrijdwinst een kwestie van tijd. Niet voor het eerst stokte de aanval echter in het zicht van de finish (13-15).

Incidenteel hoogtepunt

Door de eerdere winst van de thuisploeg op Next Volley wist Compaen dat het overtuigend moest winnen van Inter om door te bekeren. In de openingsset leken de Oostzaners nog te zeer aangeslagen van de eerste wedstrijd. Met een incidenteel hoogtepunt werd het 20-25. In de tweede set nam aanvoerder David Bes zijn team op sleeptouw. Het was niet toevallig dat de lange buitenaanvaller de twee laatste punten binnensloeg (25-23).

Klasseverschil te groot

De derde set kon Compaen tot 9-11 bijblijven. Daarna werd de hoge middenaanval en de slim langs de lijn geslagen smashes van de thuisploeg de blauwhemden te veel (17-25). In de vierde set was er weer een strijdend Compaen dat voor elk punt vocht, maar het klasseverschil met Inter bleek te groot (19-25). Compaen neemt het zaterdag op tegen bijna buurman Spaarnestad. De Haarlemmers zijn nog puntloos deze competitie, maar weten in deze confrontatie altijd het beste uit zichzelf te halen.