Tamaja Okolo Zorg werkt niet mee aan onderzoek Zorgautoriteit

Zorg
Op basis van signalen en data doet de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek bij zorgaanbieders waar twijfels zijn over het correct declareren van zorg. Die zijn er bij Tamaja Okolo Zorg.
Op basis van signalen en data doet de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek bij zorgaanbieders waar twijfels zijn over het correct declareren van zorg. Die zijn er bij Tamaja Okolo Zorg. (Foto: Pixabay)

Tamaja Okolo Zorg (TOZ) in Rijswijk werkt niet mee aan het onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit. Dat maakt de Nederlandse Zorgautoriteit bekend op 21 december. De zorgaanbieder schiet tekort op veel punten, maar gelukkig blijken weinig inwoners in Rijswijk daar de dupe van.

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd had Tamaja Okolo Zorg (TOZ) in oktober een aanwijzing gegeven. Dat betekent dat TOZ niet voldoet aan de normen voor goede zorg. De inspectie bezocht TOZ eerder in 2021. Dit leidde toen ook al tot een aanwijzing. Die eindigde in mei 2022, omdat TOZ toen wel voldeed aan de normen voor goede zorg. In augustus bleek bij een bezoek van de inspectie echter dat dit nu niet meer het geval was. Ook in oktober had TOZ haar zaken nog niet op orde.

Administratie en declaraties

TOZ moest uiterlijk 7 december alles beter geregeld hebben, maar heeft niet meegewerkt aan het onderzoek. “De zorgaanbieder gaat niet in op meerdere verzoeken om informatie. De informatie die wij willen ontvangen, heeft betrekking op onderzoek naar de administratie en declaraties van TOZ,” zo meldt de Nederlandse Zorgautoriteit.

Afspraken over medicatie

Uit het inspectieonderzoek bleek dat er onder andere tekortkomingen zijn op het gebied van integrale zorg, veilige zorg thuis en sturen op kwaliteit. Zo waren niet alle zorgverleners op de hoogte van afspraken over het geven van medicatie en ontvangen de zorgverleners geen scholing die aansluit op de zorgvraag van de cliënten. Ook worden incidenten niet altijd gemeld. Het gevolg van deze tekortkomingen, is dat het vertrouwen van de inspectie in TOZ laag is.

Rijswijkse inwoners

Naar aanleiding van de vraag of er ook Rijswijkse inwoners door de nalatige zorg van TOZ zijn getroffen, blijkt uit navraag dat deze partij geen contract heeft binnen de WMO en dat de gemeente geen cliënten heeft met een PGB-budget of andersoortige overeenkomst met de gemeente Rijswijk. Dit is gecontroleerd binnen de gemeentelijke systemen en in het systeem van de SVB (Sociale Verzekeringsbank).

Twijfels

Op basis van signalen en data doet de Nederlandse Zorgautoriteit onderzoek bij zorgaanbieders waar twijfels zijn over het correct declareren van zorg. “De zorgaanbieders moeten tijdens een onderzoek inzicht geven in hun administratie en eventuele afwijkingen kunnen verklaren. Zo voorkomen we dat zorggeld verspild wordt en helpen we het vertrouwen in de zorg te verstevigen”, aldus de Nederlandse Zorgautoriteit.