Bewoners Nieuw Welgelegen hebben Geluk als goede buur

Huis
Wethouder Chantal Zeegers gaat met haar grote gouden sleutel Nieuw Welgelegen officieel openen. Links van haar staat tussen de bewoners Frans Desloover, directeur-bestuurder van Ressort Wonen.
Wethouder Chantal Zeegers gaat met haar grote gouden sleutel Nieuw Welgelegen officieel openen. Links van haar staat tussen de bewoners Frans Desloover, directeur-bestuurder van Ressort Wonen. (Foto: Patrick Wanders)

Ze gingen allemaal op de foto, de bewoners van Nieuw Welgelegen, samen met de Rotterdamse wethouder voor klimaat, bouwen en wonen Chantal Zeegers, die een grote goudkleurige sleutel bij zich had. Met deze symbolische sleutel verrichtte de wethouder de officiële opening van het nieuwbouwcomplex.

Door Kor Kegel

Alle 44 appartementen zijn inmiddels bewoond. Het is er goed toeven. De directeur-bestuurder van Ressort Wonen, Frans Desloover, kwam met een toepasselijk citaat van de Vlaamse dichter Pieter Aerts (1928-1995): “Geluk is een goede buur, die naast ons komt wonen.” Hij sprak de hoop uit dat de plezierige verhoudingen het blijvend tot een goed woonklimaat maken.

“Maar wat is wonen?” vroeg hij retorisch. Hij las een gedicht voor van de eerste Utrechtse stadsdichter Ingmar Heytze. Deze 53-jarige schrijver had zichzelf ook die vraag gesteld in de volgende strofes ‘Over wonen’:

Over wonen

Wonen is een wonderlijk werkwoord.
Wanneer woont men? Als men slaapt,
een sleutel omdraait, eet of baadt?

Wonen, dat is niet zozeer iets doen,
maar op een plek zijn waar men liefheeft,
goedemorgen zegt, zijn hoed neerlegt.

Wonen doet men altijd ergens,
stad of land, op stand of in de bocht
van een rivier.

Of hier.

Modulair bouwen

Voor Ressort Wonen betekent de totstandkoming van het complex Nieuw Welgelegen dat ervaring is opgedaan met modulair bouwen, ofwel woningen in de fabriek laten bouwen en op de bedoelde locatie neerzetten. Dan is er ter plekke nog wel van alles te doen. Vooral de aanleg van leidingen is een heel probleem geweest, omdat de gemeente strenge eisen stelde. De bewoners konden daardoor later in hun nieuwe huis trekken. Nog vóór de Kerst van 2022 kregen ze de sleutel en daarna kwam een gestage stroom van ingebruikname op gang. Onder de nieuwe bewoners vinden we Chris Bestebroer en Anita Boudewijns van de vroegere vishandel De Lekkerbek en ook Corry Wageveld, die de oudste bewoonster van de Wilhelminastraat was.

Doorstroming

Veel bewoners laten ruime huizen achter en daarom is een complex van seniorenwoningen zoals Nieuw Welgelegen van belang voor de doorstroming, waardoor jonge gezinnen een grotere woning op Rozenburg kunnen vinden, sprak Frans Desloover. Hij was de gemeente Rotterdam erkentelijk eraan meegewerkt te hebben. “Voor een leefbaar dorp moet er meer gebouwd worden.”

Voor de 44 appartementen waren er 200 inschrijvingen.

Warme gemeenschap

In haar reactie was wethouder Zeegers complimenteus over Rozenburg (“een warme gemeenschap waar de mensen elkaar kennen”) en over de Rozenburgse woningcorporatie: “Ressort Wonen is de duurzaamste corporatie van Rotterdam en toch heel bescheiden, terwijl het resultaat voor heel veel bewoners bestaat uit lagere energielasten.”

Olijven, die kenden wij vroeger niet

“Hadden er voor en tijdens de toespraakjes al geroosterde stukjes brood met knoflooksaus op de statafels gestaan, zowel binnen als buiten de feesttent op het parkeerterrein van de Immanuëlkerk – later tijdens het bewonersfeest werd een koud buffet opgediend. “Ik heb er alles van op, behalve die – hoe heten die groene balletjes ook weer? Je hebt er ook paarse van… - juist ja, olijven. Die kenden wij vroeger niet,” zei een bewoonster.

Dorpsraad van Rozenburg

Onder de genodigden waren ook leden van de dorpsraad van Rozenburg (als eersten Hans de Groot, Ria de Sutter-Besters en Rob Oosterlee – en bestuursleden Harry van den Ende en Fanny Zuur van Ouderenvereniging Rozenburg. En uiteraard Wolter Paulusma, die bij veel verhuizingen betrokken is geweest.

Eind aan bouwoverlast

Voor de protestantse gemeente van de Immanuëlkerk, voor De Uytvaert (Meenhuis) en voor de bewoners van de Kerkweg en Hospice Nathrine betekent de afronding van Nieuw Welgelegen dat er een eind gekomen is aan alle bouwoverlast. Ook voor de dwergvleermuizen, die nu in alle rust kunnen wennen aan hun nieuwe nestkastjes.