Nieuw boek Bernardos Dauphin over het wonder dat ieder kind is

Nieuws
Bernardos Dauphin maakt duidelijk dat veel kinderen bepaald niet in een roze wolk opgroeien.
Bernardos Dauphin maakt duidelijk dat veel kinderen bepaald niet in een roze wolk opgroeien. (Foto: Patrick Wanders.)

Over een week presenteert Bernardos Dauphin zijn nieuwe boek op een plek waar je leesgrage Rozenburgers kunt verwachten: de bibliotheek aan de Molenweg. De boekpresentatie vindt plaats op donderdag 25 april om 13.00 uur.

Door Kor Kegel

De titel is: ‘Ieder kind op deze wereld is een wonder’. Het boek gaat over de ontwikkeling van het opgroeiende kind. Door zijn jarenlange ervaring met kinderen in moeilijke omstandigheden heeft Bernardos Dauphin daar een uitgesproken visie op ontwikkeld. Hij beschrijft het paradigma van een sociaal-constructivisme, waarmee hij maatschappelijke en sociale verschijnselen verklaart. In zijn eigen woorden is er een verborgen leven van kinderen die een minder positieve start in het leven hebben moeten ervaren, enerzijds door de invloeden uit hun omgeving, anderzijds door het maatschappelijk lot dat hen ten deel is gevallen. Tegelijk hebben veel van die kinderen door veerkracht en optimisme en met hulp van anderen hun persoonlijk welzijn gevonden, waardoor zij als jongvolwassenen weer kunnen genieten van zelfvertrouwen en innerlijk geluk.

Pedagogisch councelor

Bernardos Dauphin geeft als pedagogisch counselor blijk van ervaring en emotionele betrokkenheid. Hij ziet het belang van interactieve verhoudingen en hij beschrijft dat aan de hand van de verhalen van en over kinderen die hij in de loop van tientallen jaren volgde. Op de achterflap van het boek staat hierover: “Het geeft de lezer inzicht in het soms ingewikkelde proces waarin een opgroeiend kind zich bevindt en het succes om tot een volwaardige volwassene op te groeien.”

Hoe reageert een kind in verschillende levensfasen, hoe ga ik daarmee om, wanneer begint het hechtingsproces, wat gebeurt er in de puberteit? Deze vragen worden behandeld in de hoop dat het boek bijdraagt aan verstandige omgang met zich ontwikkelende kinderen.

‘Twintig jaar deelde Bernardos Dauphin lief en leed’

Twintig jaar deelde Bernardos Dauphin lief en leed met kansarme kinderen. Hij merkte dat die kinderen een betere kijk op de wereld krijgen door de liefdevolle begeleiding van zelfs onbekende gastgezinnen. Hij schreef er zijn eerste boek over: ‘De verlaten kinderen’.

Hij begon vijf jaar geleden te schrijven vanuit de doelstelling het welzijn van kinderen te verbeteren door er zo veel mogelijk mensen bij te betrekken. Hij woont in de Vogelbuurt van Rozenburg, maar is geboren in Den Haag, groeide op in de Verenigde Staten en woonde jaren in Spanje, waar hij nog graag komt. Toen de Nieuwe Schans aan het Marijkeplein nog geopend was, gaf hij er taalles aan nieuwkomers op Rozenburg. Voordien deed hij dat in het Résidence Roosenburch van Hans Becker. En hij was huiswerkbegeleider in de bibliotheek aan de Molenweg.

Vrijwilliger van Pax Kinderhulp

Als vrijwilliger van Pax Kinderhulp nam hij het op zich om kinderen uit het voormalige, maar nog altijd arme Oost-Duitsland te begeleiden. Later deed hij dat ook voor kinderen uit andere landen. Zo organiseerde hij voor kinderen uit Syrië, Afghanistan en Oekraïne een dagje uit naar het Plaswijkpark in Hillegersberg en naar het amusementspark Drievliet in Den Haag.