Informeel ‘open huis’ in renovatiepand

Huis
Vrij toegang tot het renovatiepand.
Vrij toegang tot het renovatiepand. (Foto: Patrick Wanders)

Imto Benelux begon ooit met de restauratie van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Het familiebedrijf uit Rotterdam-Noordwest heeft een naam op te houden. Daarom valt een renovatie op Rozenburg op.

Door Kor Kegel

Het gehele pinksterweekend was het hoekpand aan de Wilhelminastraat en Wethouder Van Heldenstraat vrij toegankelijk voor elke voorbijganger. Je kon een kijkje nemen in de vertrekken waar aan tussenmuren wordt gewerkt en je kon op het achtererf zien hoe krap de ruimte daar is – hoewel er best een redelijke inimini-tuin van te maken valt.

Niet boos, wel verbaasd

De omwonenden waren niet boos, wel verbaasd dat Imto Benelux het hoekpand er zo ‘uitnodigend’ bij had laten staan, zonder het af te scheiden met hekwerk. Omdat er hout en reclamemateriaal in het pand aanwezig was, moet er ook een reëel brandgevaar geweest zijn.

Opgesplitst

Na de Pinksteren hebben de medewerkers van Imto hun werk hervat. Het hoekpand, ooit de oliehandel van Wim van Vliet, wordt opgesplitst in drie afzonderlijke wooneenheden. Het middelste, Wilhelminastraat 5b, is onder voorbehoud verkocht, meldde de website van Lobs Makelaardij in december, maar nu vermeldt die website dat het om nummer 5c zou gaan.

Zo veel mogelijk behouden

Lobs Makelaardij in Vierpolders was ook belast met de verkoop van de vrijstaande woning uit 1935 aan de Wilhelminastraat 1a, aangeboden als sloopwoning. Het pand, dat vele jaren was bewoond door Trui van Vliet, zus van de olieboer, was geheel overwoekerd en bevond zich in een stadsrimboe. De rigoureuze kap dwong honderden vogels een ander onderkomen te zoeken. De nieuwe eigenaar van de woning is van plan om zo veel mogelijk van het karakteristieke pand te behouden. Rechts ervan komt een carport met oprijlaan.