Oranjecomité handhaaft tradities op Koningsdag

Nieuws
Geertje Timmer, René van den Beemt, Frank Schellenboom en Ettie Bruggeman vormen het bestuur van het Oranjecomité Rozenburg.
Geertje Timmer, René van den Beemt, Frank Schellenboom en Ettie Bruggeman vormen het bestuur van het Oranjecomité Rozenburg. (Foto: Patrick Wanders.)

Het programma voor zaterdag 27 april laat slechts kleine veranderingen zien. Zo krijgt het stoomtreintje de vrije ruimte. Het rijdt niet meer op rails. Voor het overgrote deel van Koningsdag koestert het organiserende Oranjecomité Rozenburg de traditie.

Door Kor Kegel

“Maar verkijk je er niet op wat het toch weer aan voorbereidingen kost,” zegt voorzitter Frank Schellenboom. “Als we met precies dezelfde vergunningaanvragen komen en dezelfde situatietekeningen late zien, krijgen we toch altijd weer vragen van ambtelijke zijde of we overal goed aan gedacht hebben. De wegafsluiting van de Jan van Goyenstraat wordt dubbel gecontroleerd. En ze vragen altijd of er wel een bewonersbrief is uitgegaan. Natuurlijk, wij informeren altijd de omwonenden wat er op stapel staat.”

Mooi op tijd is de programmering weer afgerond. De kartbaan komt voor de vijfde keer op het Molenveld. De manege krijgt voor de paarden ruimte op het rasveld tussen De Rank en De Rozenhorst. In de Jan van Goyenstraat komen dertig marktkramen te staan voor het verenigingsleven. Op het grote grasveld achter het gebiedskantoor komen springkussens te staan en daar kunnen de kinderen ook allerlei spelletjes doen. De scouting zal actief zijn bij de vlaggenmasten en de veteranen stellen zich op bij het witte-anjerperk.

Mogelijk komt ook de Vlaamse ijsboer weer met zijn kraam. Het is een gewoonte en toch altijd weer een verrassing als hij er werkelijk staat. Voor de patat en snacks wordt gezorgd door Frituur De Brug nabij de Harmsenbrug. Er zullen ook Turkse en Surinaamse lekkernijen verkrijgbaar zijn.

‘Een uur vóór de officiële aanvang is er een officieus momentje’

De vier bestuursleden van het Oranjecomité maken in Club LEEN de programmering bekend. Net als de voorzitter zijn Geertje Timmer-de Jonge, René van den Beemt en Ettie Bruggeman in blauwe shirts gestoken met ter hoogte van het hart een oranje cirkel die ze als Oranjecomité herkenbaar maakt. Op Koningsdag zullen ze al vroeg aanwezig zijn om de plaatsing van de marktkramen te begeleiden. Een uur vóór de officiële aanvang is er een officieus momentje met koffie en gebak voor de vrijwilligers. Dan treden UDI en het Rozenburgs Mannenkoor aan, waarna om exact 10.00 uur de trompetter het reveille blaast vanaf de balie van molen De Hoop.

Dan wordt het rood-wit-blauw gehesen en zingt men het Wilhelmus. Namens het Oranjecomité spreekt Frank Schellenboom tot het publiek en feliciteert hij Zijne Majesteit de Koning, Willem-Alexander der Nederlanden. De twee Rozenburgers, die de dag ervoor gedecoreerd zijn, worden getrakteerd op een oranjebitter bij Club LEEN.

Daar zal de avond tevoren de Koningsnacht plaatsvinden tot in de kleine uurtjes. Niet veel nachtrust dus voor uitbater Jeroen Leenderts, als deze ook weer bij het startsein voor Koningsdag is. Op de avond van Koningsdag vind er nog eens zo’n feest plaats.

Op het Raadhuisplein is er weer gelegenheid voor een vrijmarkt, maar daar draagt het Oranjecomité geen verantwoordelijkheid voor, evenmin als winkeliersvereniging EMR. Maar het comité doet wel de oproep aan de deelnemers van de kleedjesmarkt om aan het eind van de dag hun eigen kleedjes en overgebleven rommel op te ruimen.

Een vliegshow van modelclub EMCR mag vanwege de veiligheid niet meer. Om financiële redenen is de afsluiting ’s avonds met vuurwerk afgelast. “Drieduizend euro voor tien minuutjes vuurwerk vinden we te veel,” zegt Frank Schellenboom.