Defensie oefent met helikopters voor Port Defender

Nieuws
Ter hoogte van de terminal van Stena Line in Hoek van Holland oefent Defensie met laag vliegende helikopters.
Ter hoogte van de terminal van Stena Line in Hoek van Holland oefent Defensie met laag vliegende helikopters. (Foto: Patrick Wanders.)

Het Defensie Helikopter Commando was eergisteren druk in de weer boven de Landtong Rozenburg en de Nieuwe Waterweg. Er werd laag gevlogen om te oefenen met terreurbestrijding.

Door Kor Kegel

Aanstaande maandag begint Port Defender, de jaarlijkse anti-terreuroefening in de Rotterdamse haven. Het Defensie Helikopter Commando werkt hierin samen met de Nationale Politie, de kustwacht, de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond (VRR), Havenbedrijf Rotterdam en antiterreureenheden. De Koninklijke Marine coördineert de actie. Ter voorbereiding vlogen de helikopers van Defensie dinsdag laag over land en water.

Jetpacks

Het M-Squadron van de Dienst Speciale Interventies (DSI) trainde maandag in Hoek van Holland met jetpacks, eveneens ter voorbereiding op de driedaagse civiel-militaire oefening. De operators hadden een jetpack ofwel fly-suit op hun rug. Het ding wordt aangedreven door straalmotoren van duizend pk. Hiermee kunnen leden van een speciale eenheid vanaf een snelle motorboot een groter schip ‘enteren’.

Port Defender

Port Defender duurt van maandag tot en met woensdag. Aan de oefening doen ook disciplines mee zoals de Netherlands Special Operations Force (NLMARSOF) van Defensie. Er worden verschillende scenario’s beproefd. Vorig jaar werd de gijzeling door terroristen van een ferry op de Noordzee nagespeeld, de kaping van een Noors schip en een mogelijke aanslag op een gasterminal op de Tweede Maasvlakte.