Nu toch eens bouwen boven De Tuinwijzer

Nieuws
Het bestemmingsplan staat woningbouw op De Tuinwijzer toe.
Het bestemmingsplan staat woningbouw op De Tuinwijzer toe. (Foto: Patrick Wanders.)

Opdrachtgever en aannemer zijn al twee jaar bezig om de vergunningen rond te krijgen voor woningbouw boven De Tuinwijzer. Het bestemmingsplan laat het toe. “Rozenburg zit te wachten op niet al te dure woningen,” zegt aannemer Niels van Dijk.

Door Kor Kegel

Twee jaar geleden kwam het plan al op tafel. De familie Ayyildiz had het winkelpand van De Tuinwijzer gekocht van Vanja en John Beukelman en het idee was om erboven starterswoningen te bouwen. “Die hebben we op Rozenburg hard nodig. We weten allemaal dat Verolme het dorp groot maakte, maar nu zien we de sociale structuur onder onze ogen wegglijden. Jongeren kunnen hier nergens een huis vinden, dus ze trekken weg. Daardoor vergrijst Rozenburg nog meer en dat gaat ten koste van de voorzieningen,” zei de aannemer toen al.

Boven De Tuinwijzer zouden er woningen in drie bouwlagen komen van hetzelfde type als de andere woningen boven de winkels aan deze zijde van het Raadhuisplein. Maar dat vonden de stedebouwkundigen van de gemeente Rotterdam niet goed. Het moest juist een heel ander woningtype worden. Bovendien wezen ze op de molenbiotoop. In de omgeving van molen De Hoop mag er niet te hoog gebouwd worden, omdat de molen dan minder wind vangt.

“Ik ben een echte Rozenburger en helemaal trots op die molen, maar het zal niet ons bouwplan zijn die de windvang vermindert. De bestaande woningen aan de Molenweg staan in de molenbiotoop en dat mocht ooit wel,” zegt Niels van Dijk. Hij wijst erop dat de molen een beperkte functie heeft en niet echt meer hoeft te malen. De gemeente wilde een motivatiebrief, waarin het bouwplan wordt toegelicht en verdedigd. Een eerste uitleg van drie kantjes bleek onvoldoende. “Toen hebben we gezorgd voor een motivatiebrief van 24 A4’tjes compleet met tekeningen van vergelijkbare situaties. We hebben duidelijk gemaakt dat Rozenburg behoefte heeft aan betaalbare woningen. Door de prijsstijgingen lukt het inmiddels niet meer om starterswoningen boven De Tuinwijzer te realiseren, maar jonge gezinnen zullen er wel een hypotheek voor kunnen krijgen,” zegt Niels van Dijk.

Woningbouw zou dit deel van het Raadhuisplein een impuls geven. “Het is nu een dode hoek, een pishoek. Het zou een veel mooiere entree kunnen worden. En meer woningen vergroten natuurlijk ook het draagvlak voor de maatschappelijke en winkelvoorzieningen.” In De Tuinwijzer zelf is een bed & breakfast gepland, maar de familie Ayyildiz wil dat tegelijk met de woningbouw gerealiseerd hebben om overlast voor de gasten te voorkomen. De bestemming B & B mag volgens het bestemmingsplan. Maar als de vergunningverlening nu nog lang op zich laat wachten, overweegt de eigenaar er tijdelijk een anti-kraakwacht in te zetten. Dan levert het tenminste iets meer op dan leegstand.

Zodra echter de papierwinkel op orde is, kan de aannemer beginnen: “We staan klaar.”