Kunstroute Maassluis met Rozenburgs tintje

Nieuws
Het is niet bekend in welke omgeving de kunstenaar deze molen schilderde.
Het is niet bekend in welke omgeving de kunstenaar deze molen schilderde. (Foto: collectie Stichting Henk Fortuin.)

Op de Kunstroute Maassluis zullen bezoekers uit Rozenburg tenminste één moment van herkenning hebben. Dat is bij Stichting Henk Fortuin, die haar opslag- en expositieruimte heeft boven restaurant Camelot aan de Veerstraat.

Door Kor Kegel

Henk Fortuin (1916-20070 was de nestor van de Maassluizer kunstenaars. Hij liet een oeuvre na van honderden schilderijen en tekeningen, vooral landschappen. De stichting die zijn nalatenschap beheert, liet twee jaar geleden in de bibliotheek van Rozenburg een selectie zien van werken die de kunstenaar op het overwegend agrarische eiland Rozenburg maakte. Biblio Art gaf een impressie van werk dat in en rond de dorpen Rozenburg en Blankenburg is gemaakt.

Stichting Henk Fortuin

Stichting Henk Fortuin doet ook nu weer mee aan de Kunstroute Maassluis en koos ditmaal voor het thema molens. De vrijwilligers waren zelf onder de indruk hoeveel schilderijen en tekeningen ze van molens hadden. 

Henk Fortuin moet er een bepaalde voorliefde voor gehad hebben. Te zien zijn de molens van Maassluis en ook die van Maasland, Vlaardingen en Rozenburg.

‘Maassluis heeft net als Rozenburg een molen die De Hoop heet ‘

Maassluis heeft net als Rozenburg een molen die De Hoop heet, maar ze zijn totaal verschillend voor wie verder kijkt dan de wieken. De stichting huist nu ruim een jaar op de zolder van het kasteelachtige restaurant en door de deelname aan de vorige Kunstroute konden ook enkele werken worden verkocht. Dat gaf wat financiële ruimte voor het beheer van de collectie.

De molenexpositie zal er tot eind mei te zien zijn, zodat de stichting ook op de Nationale Molendag op zaterdag 11 en zondag 12 mei wel belangstellenden verwacht tijdens de openingstijden van 14.00 tot 16.00 uur.

Komend weekend is de Kunstroute op beide dagen van 12.00 tot 17.00 uur en de gehele route is te zien op de website van de Maassluise kunstenaars. Het adres is Veerstraat-Zuidzijde 12 in het historische centrum van Maassluis.