straat deels ouder dan straatnaam

Nieuws
Stukje Wilhelminastraat is ouder dan straatnaam.
Stukje Wilhelminastraat is ouder dan straatnaam. (Foto: Patrick Wanders)

De naam Wilhelminastraat mag dan volgende week zaterdag exact 75 jaar bestaan, het eerste deel van de straat is ietsje ouder. Maar het grootste deel van de straat is juist jonger.

Door Kor Kegel

Jaap Ouwendijk herinnert zich dat hij in een modderpoel belandde, toen de bestrating nog niet was aangelegd en hij naar de eerste woningbouw ging kijken. Het eerste blok van nummer 4 tot en met 14 werd gebouwd door het aannemingsbedrijf van zijn vader. “Het moet in 1948 geweest zijn,” zegt Jaap Ouwendijk, erelid van de Historische Vereniging Oud Rozenburg.

Het college van burgemeester en wethouders van Rozenburg stelde de naam Wilhelminastraat vast op donderdag 21 april 1949. Daarna begon een andere aannemer aan het volgende blokje, te weten nummers 16 tot en met 26. Het werden nagenoeg identieke huizen met zelfde voorgevels en achtergevels en stenen schuren in de achtertuin.

“Het was nooit een straat geweest,” zegt Jaap Ouwendijk. “Aan de overkant stonden wel twee woningen, maar dat hoorde officieel bij de Emmastraat. In de volksmond werd het toegangsweggetje de Kipstraat genoemd.”

Pas veel later werd het eerste deel van de Wilhelminastraat ter linkerzijde voltooid. Het tweede deel vanaf de Wethouder Van Heldenstraat en Nassaustraat tot aan de Laan van Nieuw Rozenburg moet ongeveer tien jaar later zijn gebouwd, korte tijd nadat Cornelis Verolme in 1957 zijn dok- en scheepsbouwmaatschappij nabij Rozenburg had gevestigd en er overal op het dorp dringend huizen moesten worden gebouwd voor de toegestroomde werknemers.

De naam Nassaustraat bestaat op zaterdag 21 april eveneens 75 jaar. In de min of meer jarige Wilhelminastraat zijn deze maand bestratingswerkzaamheden aan de gang. Het achterpad wordt van nieuwe tegels en regenkolken voorzien.

fotobijschrift:

Dit stukje Wilhelminastraat dateert van iets na en iets vóór 1949. Foto: Patrick Wanders.