UDI geeft heerlijk feestconcert

Nieuws
Ellen van den Berg en UDI brachten een waar feestconcert.
Ellen van den Berg en UDI brachten een waar feestconcert. (Foto: Patrick Wanders)

Wie de zaal van Muziektheater De Ontmoeting zaterdag 13 april aan het einde van de middag binnenkwam, zag een heleboel muzikanten en hun instrumenten. 

 Door Cornelia Molendijk

Het publiek zat op het podium want in de zaal was een mammoetorkest samengesteld, bijna 100 man sterk, bestaande uit leden van UDI en muzikanten uit het hele land die zich konden inschrijven voor het festijn. De jongste was 11 jaar, de oudste in de 80. Twee weken van tevoren kregen ze allen de muziekstukken en voor het concert zou plaatsvinden, hebben ze de hele zaterdag met elkaar gerepeteerd. Het concert bestond uit zes muziekstukken met het thema: Movies and more. Bewonderenswaardig hoe goed dit klinkt, met maar een dag gezamenlijke repetitie. De musici dragen geen uniform vanzelfsprekend, ze komen uit verschillende orkesten. Tussen de delen door een warm applaus uit het publiek. Over het stuk Avatar, legt dirigente Ellen van den Berg uit: “Heb je de film gezien dan beluister je de muziek. Andersom ook: Heb je de muziek beluisterd, ga je naar de film. 

‘20 klarinetten voerden de boventoon’

Heel prachtig, waarbij meer dan 20 klarinetten de boventoon voeren. Dan staat een sprookje van Grimm centraal: Rapunzel. Het sprookje werd verteld en gespeeld. Een geweldig mooie prestatie, die eindigde met: “En ze leefden nog lang en gelukkig”. Het laatste stuk: ”Always look at the bright side of life” Een waanzinnig mooi stuk, aanstekelijk gespeeld. Geweldig. Een ovationeel applaus weerklinkt. Een hele organisatie is dit geweest, maar met veel enthousiasme uitgevoerd. Hoe vier je een 125-jarig bestaan van een orkest? Met muziek!