Jonge vrouwen met eigen kleur muziek in Scagon

Algemeen

SCHAGEN – De klik. Het is voor de drie vrouwen van Suddenly Years Align de sleutel voor een succesvol concert. Amanda Muller is niet alleen voormalig docente van muziekschool Da Capo, ze vormt met Sophie de Graaf en Yvonne Leek ook Suddenly Years Align (SYA), een muziekgroep die voor een eigen, fijnbesnaard pad kiest. Ze zullen dat zondagmiddag 2 februari (15 uur) in het Scagon onderstrepen.

Amanda Muller namens de drie: "Zeker, we streven naar technische perfectie. Maar, hoe goed ook, er moet een verbinding zijn tussen de zaal en ons. Af en toe moet je de stilte kunnen horen."

De keuze voor het Scagon staat niet op zich, want de groep kiest nadrukkelijk voor het theater. "We treden op in Nederland en Duitsland. En je kunt heel wat van onze eigen nummers via YouTube horen. We dromen van de grote theaters. Inderdaad, uiteindelijk van Carré. Als dat zou lukken …"

Jonge eigentijdse vrouwen, conservatorium geschoold, kiezen voor hun eigen kleur, hun eigen stijl: "We moeten vanwege de keuze voor onze instrumenten, ook eigen arrangementen maken. Sophie speelt harp, banjo en gitaar. Yvonne doet piano en accordeon en ik heb gekozen voor basgitaar, mandoline en dwarsfluit. Je kunt je voorstellen dat we hiermee een heel eigen sound, een heel eigen sfeer kunnen brengen."

De vrouwen vertalen graag hun eigen gevoel, hun eigen emotie in melodieën. "Dat is feitelijk onze insteek. Uit de veilige bubbel komen, onszelf laten zien, leven op ons eigen kompas. Onze inspiratie? Ach, het is zo verschillend. Sophie laat zich bijvoorbeeld inspireren door iets wat ze in de natuur ziet. Ik heb laatst een nummer geschreven over een geluksmoment dat ik beleefde tijdens een vakantie op een safari.."

De keuze voor de covers, die het trio speelt, is een richtingaanwijzer: James Taylor, Venice, Ed Sheeran en Crosby, Stills and Nash.

Suddenly Years Align treedt zondag 2 februari (van 15 tot 17.15 uur) op in het Scagon. Kaarten (vijftien euro): www.scagontheaster.nl