4 mei: waar kun je herdenken in de gemeente Schagen 2024

Algemeen
Herdenken kun je natuurlijk ook thuis.
Herdenken kun je natuurlijk ook thuis. (Foto: Rodi Archief )

SCHAGEN - Ieder jaar staan we in Nederland op 4 mei stil bij de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en van oorlogssituaties en vredesoperaties daarna. Om 20.00 uur is het in heel Nederland twee minuten stil, ook in de gemeente Schagen. Op verschillende locaties wordt iets georganiseerd. Op zeven locaties, bij zeven monumenten zijn er bijeenkomsten, hier worden ook door een aantal wethouders/fractievoorzitters een speech gegeven. 

De herdenkingen op 4 mei 2024 in dorpen en stad van gemeente Schagen. 

In het Scagon is er 4 mei vanaf 21.00 uur een voorstelling gericht op de 4 mei herdenking.Tante Truus & Mammie Mies!  Hun verhaal moet worden verteld, omdat ze niet vergeten mogen worden!

’Tante Truus & Mammie Mies’. Twee vrouwen van toen. Sterke vrouwen. Vergeten vrouwen. Vrouwen die ’deden’ omdat ze niet konden ’laten’.  Hun verhaal wordt verteld door twee vrouwen van nu. Entree bedraagt 12,50 euro. Jongeren t/m 18 jaar 7,50 euro. Tickets via: www.scagondeluxe.nl.  

Monumenten waar je kunt herdenken

Monument Callantsoog

Hier vind je plaquette ter nagedachtenis aan de 18 omgekomen bemanningsleden van de kanonneerboot Hare Majestein Prins Maurits van Nassau. Ook staat hier een oorlogsmonument met daarop de namen van zeven dorpelingen die in de oorlog zijn omgekomen. 

In Callantsoog begint de herdenkingsavond 19.30 uur met het verzamelen onder het afdak van Plein 22. Om 19:40 uur zal de klok luiden, waarna de deelnemers vertrekken naar het Kerkplein/kerkhof om bloemen en een krans te leggen op het graf van de Engelse piloot, bij de plaquette en bij het monument. 19:50 uur speelt Muziekvereniging Zijpe stemmige muziek op het Kerkplein. Precies om 20:00 uur wordt twee minuten stilte in acht genomen. Vervolgens speelt Muziekvereniging Zijpe het Wilhelmus. Na afloop zullen de aanwezigen samenkomen in het Brandpunt, waar ze de gelegenheid hebben om na te praten en elkaar te ontmoeten in een sfeer van herdenking en respect.

Monument Dirkshorn

Hier staat een monument met een bijzonder historie. Het vliegers monument is opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers, maar ook aan de vliegers die omgekomen zijn in het vliegtuig dat te zien is. Het vliegtuig verongelukte 3 juli 1942 in de Woudmeer. 

In Dirkshorn begint de herdenkingsavond 19.30 uur met een bijeenkomst bij het kerkje achter het oorlogsmonument aan de Raadhuisstraat. Muziekvereniging Onder Ons opent de ceremonie om 19:40 uur met passende muziek, gevolgd door toespraken en gedichten om 19:45 uur. Zoals gebruikelijk wordt 20.00 uur twee minuten stilte gehouden. Na deze plechtige stilte speelt de muziekvereniging twee coupletten van het Wilhelmus, gevolgd door het hijsen van de vlag. Daarna volgt het leggen van bloemen bij het monument, waarna om 20:10 uur de avond wordt afgesloten met koffie drinken in het dorpshuis De Kastanjeboom in Dirkshorn.

Monument Petten

In Petten staat het J. C. Bellis monument. Dit werd in 1951 opgericht ter nagedachtenis aan Jan Bellis. Hij hielp mensen die in Nederland gevaar liepen per boot te laten vluchten naar Engeland. Meestal kwamen de mensen veilig in Engeland aan. Op een windstille avond ontstond er onenigheid tussen de inzittende van de boot tijdens het te water laten. Er werden mensen opgepakt en Jan Bellis werd december 1941 gearresteerd.

In Petten begint de herdenkingsavond 19:30 uur met het verzamelen op de Ketelduinweg voor restaurant Moritz. 19:40 uur start de stille tocht naar het Bellismonument aan de J.C. Bellisstraat, waar om een toespraak wordt gehouden door fractievoorzitter Hans Kroger. Vlak voor 20:00 uur klinkt de Last Post gespeeld door een trompettist, waarna om 20:00 uur twee minuten stilte in acht worden genomen. Direct na de stilte, zal Hans Kroger samen met Jan Bellis, kleinzoon van J.C. Bellis, een krans leggen. Vervolgens keren de aanwezigen terug naar restaurant Moritz voor een kopje koffie, waar ze kunnen napraten over de herdenkingsplechtigheid en elkaar ontmoeten in een moment van samenzijn en reflectie.

Monument Schagen

Dit monument bevindt zich aan de Nieuwe Laagzijde in Schagen. Het is een gedenksteen van beton. Op de steen is een zon afgebeeld. Het herdenkingsmonument herinnert de inwoners van Schagen aan de slachtoffers die tijdens de bezettingsjaren door de oorlogshandelingen zijn omgekomen.

4 mei 19:30 is de aanvang voor een stille tocht vanaf het slotplein (de Stier) in Schagen naar het monument, alwaar de herdenking plaatsvind. Na de twee minuten stilte speelt Schagens Harmonie twee coupletten van het Wilhelmus. 20.05 uur legt de burgemeester een krans en veteranen een bloemstuk.

Na de herdenking vertrekken de lopers richting Wageningen om het bevrijdingsvuur op te halen. Rond 00:30 hopen zij vanuit Wageningen te kunnen starten. Het is een groot evenement wat live op televisie te volgen is. 5 mei rond 13.00 uur zal burgemeester van Kampen-Nouwen samen met veteranen op de Markt de lopers met het Bevrijdingsvuur uit Wageningen welkom heten.

Monument Sint Maarten

De zoon van familie Corbijn werd als dienstplichtige opgeroepen voor de oorlog. Pas twintig jaar was hij. De gemeente Harenkarspel waar de Stroet onder viel werd opgeschrikt. Hun Koos was door een scherpschutter omgebracht. Voor Koos moest een blijvende herinnering komen.

19.30 uur kun je verzamelen bij Dorpshuis ‘De Klimop’ in St Maarten aan Dorpsstraat 9c. 19.45 uur loopt de stoet nnder begeleiding van muziekkorps Hildegardis naar het oorlogsmonument op de splitsing Herenweg / Hoge Buurt. Hier worden twee minuten stilte gehouden, worden twee coupletten van het Wilhelmus ten gehore gebracht, en worden er kransen gelegd.

Monument Warmenhuizen

In het hart van het oude Warmenhuizen, tussen de twee kerken in staat het monument welke in 1952 werd onthuld. Toen het monument werd geopend was er slechts één plaquette. Daar staan de namen van zeven burgers uit de gemeente Warmenhuizen, die zijn omgekomen in en vlak na de oorlog. In 1984 is de rechter plaquette pas onthuld. De mensen die hierop vermeld worden zaten in de bommenwerper. 

De inloop van de herdenkingsbijeenkomst is 18.45 uur. De bijeenkomst start 19.00 uur in de Oude Ursula Kerk, Dorpsstraat 93. 19.50 uur start de stille tocht naar het herdenkingsmonument. Hier worden twee minuten stilte gehouden, worden twee coupletten van het Wilhelmus ten gehore gebracht, en worden er kransen gelegd. 

Monument Zijpersluis

Dit monument ligt precies op de grens van de gemeente Bergen en Schagen. Het monument is 3 mei 1947 onthuld. Op de plaquette staan 10 namen van gefusilleerden. Als symboliek heeft het monument de waarschuwende hand. 

Stille tocht

Op de hoek Regbertslaan/Parallelweg N9 start 19.40 uur een stille tocht naar Oorlogsmonument Zijpersluis aan de N9.  Inwoners en vertegenwoordigers van de gemeente Schagen verzamelen zich voor de boerderij aan de Parallelweg 3 te Burgerbrug.  Het is een gezamenlijke herdenking voor de inwoners van Schoorl, Groet en Camperduin met een delegatie vanuit de gemeente Schagen. Bij het monument worden na de twee minuten stilte kransen en bloemen gelegd.