Het stroomnet raakt in heel Nederland vol
Het stroomnet raakt in heel Nederland vol (Foto: Pixabay)

Schagen vraagt Ministerie om experimenteerruimte

10 mei, 16:14 Algemeen

SCHAGEN - Gemeente Schagen vraagt het Ministerie om meer experimenteerruimte voor ondernemers bij het zoeken naar oplossingen voor knelpunten op het elektriciteitsnetwerk

Ons elektriciteitsnetwerk raakt op steeds meer plekken vol. Vooral bedrijven die willen verduurzamen lopen tegen steeds meer problemen aan, zowel bij de vraagkant (aanvragen elektriciteitsaansluiting), als bij de leveringskant (terugleveren van duurzame energie door zonnepanelen). Dit wordt ook wel netcongestie genoemd.

“Samen met het Ministerie, provincie en Liander zijn wij als gemeente in gesprek om te onderzoeken welke korte- en lange termijnoplossingen er zijn voor dit grote probleem”, aldus wethouder Hans Heddes.

Verduurzaming bedrijventerreinen

Om de doelstellingen voor de energietransitie te behalen werkt de gemeente al vele jaren samen met ondernemers om bedrijventerreinen te verduurzamen. Bijvoorbeeld door het organiseren van inkoopacties voor zonnepanelen op de daken van bedrijven. Bij een deel van de bedrijven is dit gelukt, een aantal anderen nog niet. En dat is een groot probleem. Zo zijn er problemen bekend bij ondernemers op de bedrijventerreinen Kolksluis ’t Zand, Waarland en Witte Paal. Om deze problemen aan te pakken onderzoekt de gemeente innovatieve oplossingen. Dit doet de gemeente in samenwerking met de ondernemers, Liander, provincie Noord-Holland, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord (ONHN) en de Noordhollandse Energie Coöperatie (NHEC).

Lobby

Naast deze samenwerking is de gemeente Schagen een lobby begonnen om deze problemen aan te pakken. Omdat de wet- en regelgeving op dit moment innovatieve oplossingen in de weg staat. De gemeente heeft een Kamerbrief gestuurd naar het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. “We zijn de lobby begonnen met als doel om aandacht te vragen voor meer experimenteerruimte en het stimuleren van innovatieve oplossingen, zodat wij inwoners en ondernemers kunnen ondersteunen”, zegt wethouder Hans Heddes.

In maart is de gemeente Schagen met het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat, provincie en Liander in gesprek gegaan om de oplossingsrichtingen voor het overvolle netwerk op bedrijventerrein Kolksluis ’t Zand toe te lichten.

Tussentijdse oplossing

De provincie Noord-Holland, Liander en TenneT hebben de handen ineen geslagen. Zij hebben samen de Taskforce Energie-infrastructuur ingesteld. De Taskforce zet zich in om netuitbreidingen te onderzoeken en realiseren.

De Kop van Noord-Holland gemeenten hebben de Taskforce verzocht om de MKB ondernemers op kleinere bedrijventerreinen prioriteit te geven bij het zoeken naar oplossingen. Daarnaast hebben de gemeenten aandacht gevraagd voor tussentijdse netoplossingen, tot de netuitbreidingen zijn gerealiseerd. De Taskforce is gevraagd om in de lobby bij het Rijk te pleiten voor aangepaste subsidievoorwaarden.

Onderzoeken opties voor structurele oplossing

De gemeenten gaan met Liander in gesprek om te onderzoeken welke opties er zijn voor lokale opslag- en opwek van elektriciteit en netuitbreiding. De verwachting is dat het jaren in beslag neemt om een stabiele oplossing te vinden. Gemeente Schagen blijft actief betrokken met samenwerkende partijen om een structurele oplossing te vinden.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Schagen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
OVNH: Drystack Beste Onderneming van 2022 (MKB-Klein) Algemeen 25 mei, 20:47
Afbeelding
OVNH: TommyTomato Beste Onderneming van 2022 (De Belofte) Algemeen 25 mei, 19:30
Afbeelding
Kindervakantieweek Humanitas ‘een vakantie voor ieder kind’ Algemeen 25 mei, 17:40
Afbeelding
Vier Blauwe Vlaggen voor stranden in Schagen Algemeen 25 mei, 15:37
Afbeelding
Open tafeltennistoernooi 2e Pinksterdag Sport 25 mei, 15:15
Afbeelding
Lenteloop in Burgerbrug Algemeen 25 mei, 12:57
Afbeelding
Atletiekfestijn Sport 25 mei, 12:56
Afbeelding
Vernuft en stilte in de eendenkooi Algemeen 25 mei, 12:39
Afbeelding
Hoe willen inwoners van gemeente Schagen geïnformeerd worden? Algemeen 25 mei, 10:37
Afbeelding
Reizend Alzheimer Café Nieuwe Niedorp Algemeen 24 mei, 09:05
Afbeelding
Koe in sloot in Schagen 112-nieuws 24 mei, 04:27
Afbeelding
Alzheimer Café Schagen in De Bron Algemeen 23 mei, 16:20
Afbeelding
Koninklijke onderscheiding Arno Vriesman uit Schagen Algemeen 23 mei, 15:50
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief