Onthulling verbindende mozaïekbank Max Plazier Huis

Algemeen
Bewoners en vrijwilligers van het Max Plazier Huis werkten samen aan de bank.
Bewoners en vrijwilligers van het Max Plazier Huis werkten samen aan de bank. (Foto: Aangeleverd)

SCHAGERBRUG - Na twee jaar intensief geknip, gelijm en geplak is hij eindelijk af. Het Max Plazier Huis in Schagerbrug is een prachtig bankje rijker, dat tevens een bijzonder achtergrondverhaal draagt. 

Door: Joyce Beuken

Het begon tijdens een fietstocht door Groningen. De aandacht van Cocky Kohnhorst werd in de noordelijke provincie getrokken door vele opvallende bankjes met mozaïek, die in alle dorpen langs de weg pronkten. Ze ging op onderzoek uit. Het bracht haar bij Karin Bruers, die vijftien jaar geleden met het idee kwam voor de Social Sofa. 

In contact brengen

Haar idee ontstond toen vijftien jaar geleden, toen Bruers op zoek ging naar een manier om mensen met elkaar in contact te brengen. Met een grote betonnen bank in het achterhoofd bezocht ze een sociale werkplaats. Haar plan, een kale, betonnen bank die mensen samen kunnen versieren met mozaïek, viel daar in de smaak. Inmiddels zijn we vijftien jaar en 3000 sofa’s verder, waarvan er eentje zich momenteel in Schagerbrug bevindt, verhuld onder een doek.

Het idee achter de social sofa is om mensen die zich een beetje buiten de maatschappij bevinden te laten samenwerken aan een zinvolle besteding, legt Kohnhorst uit. “We zien dat het voor mensen met dementie echt meerwaarde heeft. Door heerlijk bezig te zijn worden mooie momenten gecreëerd. Het is zo waardevol om samen met de bewoners aan zoiets moois te kunnen werken.” 

Bezoek aan uitvinder

De sofa’s zijn overal te vinden. In het openbaar, maar ook bij dorpsverenigingen, sportverenigingen en zorginstanties als het Max Plazier Huis. Kohnhorst is vrijwilliger bij de laatste uit het rijtje. Ze bezocht de stichting van Bruers in Tilburg om te ontdekken wat de mogelijkheden waren en welke kosten daaraan verbonden waren. Ze nam de informatie mee terug naar het managementteam van het Max Plazier Huis. De gemeente Schagen en de kerkelijke gemeenschap Harenkarspel betaalden mee aan de bank. Hierna kon het team rond de tafel om te bepalen wat er met mozaïek moest worden gemaakt op de bank. 

“Ons gebouw wordt wel eens ‘klein Soestdijk’ genoemd, dus dat moest op de voorkant. Ook heette het pand eerst Zuiderzon. Daarom wilden we ook de zon op de bank hebben”, vertelt Kohnhorst. De zes woongroepen van het Max Plazier Huis zijn allemaal vernoemd naar bloemen. “De iris, narcis, lely, tulp, dahlia en krokus. Diestaan er ook allemaal op.” Op de achterkant is het logo van het Max Plazier Huis te zien.

Kale bank

De stichting maakte een tekening van het ontwerp. Aan de hand daarvan werden de kleuren bepaald. Alle steentjes zijn geleverd bij de kale bank. Bewoners konden het afgelopen jaar op maandag, woensdag en vrijdagochtend aan de slag met mozaïek. In het begin kwamen daar vooral veel dames op af, vertelt Kohnhorst, maar later ontdekten ook de mannen hoe plezierig het handwerk was. “De bewoners hielpen overal bij mij. De steentjes van de matten halen, het knippen van de steentjes en natuurlijk het plaatsen ervan. We zijn bijna een jaar bezig geweest met het hele maakproces. De onderkant van de bank was vrij makkelijk, dat konden de bewoners zittend doen. Het laatste stuk, aan de bovenkant, is vooral door vrijwilligers opgepakt, omdat het moeilijker bereikbaar is.” 

Op 2 juli wordt het eindresultaat onthuld tijdens de familiedag in het Max Plazierhuis. Kohnhorst kijkt trots terug op het proces. “Samen waardevolle momenten creëren is echt ons motto. We hebben dit samen met de bewoners gedaan, en straks kan iedereen van het resultaat genieten.”

Afbeelding
Afbeelding