Kun je al zien wat het gaat worden?
Kun je al zien wat het gaat worden? (Foto: aangeleverd)

In de voetsporen van oma en ouders met eigen vriendengroep

Algemeen

TERDIEK - Jip Buis (17) doet al tien jaar mee aan de Floralia. “Het is een traditie geworden, mijn ouders en oma deden ook altijd al mee. Je kunt het wel een familie-dingetje noemen,” vertelt ze. Dit jaar doet zij voor het eerste mee met haar vriendengroep. Waar het gekozen onderwerp als lachertje over tafel gegooid werd, staat het geheel zaterdag aan Dorpsstraat 144. 

Door Anne Smit

Met een groep van elf

“Ik stond altijd bij mijn oma met mijn stuk. Zij is inmiddels verhuisd en het ging twee jaar niet door. Sinds ongeveer drie jaar is er een hechte vriendengroep ontstaan.” 2022 leek Jip het ideale moment, om het idee om mee te doen bij hen te opperen. “Eigenlijk reageerde iedereen meteen enthousiast en zo kwam van het een het ander.” Je kunt ze vinden onder de naam: De Plakkers op Terdiek.

Nineties

Het thema van de Floralia dit jaar is jaren 90’. “Dat onderwerp is best lastig voor ons, want we zijn niet geboren in de jaren 90’. Iets met artiesten doen leek ons leuk.” Tijdens een barbecue waren zij met zijn allen - zoals Jip zegt -  ’stom’ aan het praten over wat nu een goed idee was. “We kwamen er eigenlijk gewoon echt niet uit. Tot een van ons voor de grap schreeuwde dat K3 leuk was. Dat grapje is een serieus idee geworden.”

Er zit veel werk in het maken van het project. Sinds juni was ze al druk op zoek naar een nieuwe standplaats. Eind juni moet je je aanmelden. Hierbij vermeld je je groepsnaam, je onderwerp, je titel voor in het Floraliaboekje en de afmeting. “Eind augustus bestel je de bloemen al, vanaf dat moment is het belangrijk dat je op tijd klaar bent voor de eindstreep en alles op schema loopt,” vertelt Jip.

Kwaliteiten

Als de groep op avonden samen is om de voorbereidingen te treffen is het altijd gezellig. Er staat muziek aan en er wordt een drankje genuttigd. “We lopen op schema. Woensdag dook ik zelf nog even de schuur in om wat kleine dingen te doen en donderdag hebben we de palen al in de grond geslagen. Vrijdag is plakdag, dat kan altijd laat worden.”

Iedereen doet iets waar ze goed in zijn. Bram Smit (17) kan goed overweg met de cirkelzaag. “Dat was eigenlijk meteen al een ongeschreven regel: Bram regelt alles met de zaag,” lacht Jip. 

Hoe doe je dat?

Hoe krijg je de bloemen op het figuur? Er zijn verschillende manieren voor. Vroeger gebruikte Jip een piepschuimen bord. Met prikkertjes kan je zo de bloemen erin prikken. Sinds een aantal jaren werkt ze nu met een houten bord.” Daar gooi je lijm op en dan plak je de bloemen erop,” legt ze uit. De laatste manier is werken met een schietpistool. “Daar vliegt een nietje uit, grotere groepen gebruiken dat vaak. Sowieso voor de zijkanten waar de bloemen niet met lijm blijven zitten is dit een ideale oplossing.” De Plakkers op Terdiek hebben er zin in.

Iedereen werkt mee.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Schagen

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Niet bij de pakken neer zitten Algemeen 29 sep, 10:24
Afbeelding
Muisstil bij bloemlegging op Veteranendag Algemeen 29 sep, 09:35
Afbeelding
Miljoenen gratis bomen voor Nederland Algemeen 28 sep, 14:25
Afbeelding
Open dag Wonen Plus Welzijn Algemeen 28 sep, 14:05
Afbeelding
De toegevoegde waarde van interieur visualisatie op maat Algemeen 27 sep, 16:25
Afbeelding
Eén op zeven Nederlanders schaamt zich voor financiële situatie Algemeen 27 sep, 13:23
Afbeelding
Seizoen 2022 Muziektuin sfeervol afgesloten Algemeen 27 sep, 12:00
Afbeelding
Oude gewoonte in de OldSkoel Algemeen 27 sep, 11:49
Afbeelding
Aan tafel in Schagen Algemeen 27 sep, 11:17
Afbeelding
Appartementen op bedrijfspand Gorter goedgekeurd Algemeen 27 sep, 10:55
Afbeelding
Auto van dijk gereden 112-nieuws 26 sep, 22:49
Afbeelding
Uitzoeken, sparen, ruilen en nog veel meer Algemeen 26 sep, 16:10
Afbeelding
De Grote Clubactie voor 33 verenigingen Algemeen 26 sep, 15:25
Digitale krant

    Agenda

Het laatste nieuws uit Schagen

Op Rodi Schagen volg je het laatste nieuws uit Schagen. Rodi Schagen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Schagen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Schagen in je mailbox.

Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief