‘Kankervrij zijn betekent niet dat je klachtenvrij bent’

Algemeen
De eigenaresse Wendy.
De eigenaresse Wendy. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

BURGERBRUG - De jaarlijkse borstkankermaand startte 1 oktober. Pink Ribbon vraagt deze maand aandacht voor iedereen die geraakt is door borstkanker. 1 op de 7 vrouwen krijgt de diagnose borstkanker. Daarmee is het de meest voorkomende vorm van kanker bij vrouwen. De redactie sprak Mariëlle die de diagnose borstkanker kreeg en ging langs bij Wendy in haar inloophuis in Burgerbrug. 

Door Anne Smit

Voor iedereen die geraakt is door Kanker bij zichzelf of bij zijn naaste. Inloophuis Burgerbrug is het initiatief van Wendy Borst-Roozendaal (46). In 2015 maakte Wendy en haar man Nico de overstap van burger naar boer(in). Ze begonnen een geitenhouderij. Overal was rekening mee gehouden zodat het financieel draagbaar werd, ziek worden? Nooit zijn zij ervanuit gegaan dat ook hen dit kon overkomen.

Het overkwam Wendy, in 2016 kreeg zij de diagnose Schildklier kanker. “Ik ben altijd positief gebleven, er valt goed mee te leven. Wél moet ik er altijd rekening mee houden. We waren net opbouwende op onze boerderij, gewoon een vervelend moment. Ach, het is nooit een goed moment, maar met drie jonge kinderen is het wel erg lastig,” vertelt ze.

Wendy haar schildklier werd al geregeld gecontroleerd tot er op een dag verdachte plekken op zichtbaar waren. “Ik kreeg te horen dat ze het niet goed wisten en ik werd geopereerd. Ik had kanker. In 2017, een jaar verder met een rugzak aan ervaringen verder was de scan eindelijk goed.” Wendy vertelt dat het proces nadat je uitbehandeld bent lastig kan zijn: “Het is moeilijk om het leven weer op te pakken. Je lijf is aan het herstellen. Voor mij heeft dit plattelandsleven geholpen. Buiten zijn met de dieren is fantastisch. Zelf bezocht ik ’t Praethuys in Alkmaar en ik vroeg me af waarom dit nog niet bestond in Schagen,” vervolgt ze. 

Waardevolle functie

Blijkbaar was er nog nooit iemand met dit initiatief gekomen. Wendy zag dit als een unieke kans om een inloophuis te creëren bij hen op de boerderij. Het is een plek waar je tot bezinning kunt komen. Daarnaast noemt Wendy het laagdrempelig, wil je bijvoorbeeld iemand meenemen dan is dat prima. Wendy en haar man hebben ervoor gezorgd dat er een kantine kwam. Naast een inloophuis en een boerderij zijn zij ook een zorgboerderij. De kantine heeft dus drie waardevolle functies. 

Als moeder van drie kinderen komt er veel op je bordje terecht wanneer er kanker bij je geconstateerd wordt. “Onze kinderen zijn er heel goed mee om gegaan. Als moeder zijnde heb je het gevoel dat je er minder voor hen kunt zijn. Dat geldt ook voor de periode erna. Je moet zorgvuldig omgaan met je energie. Onze kinderen waren gelukkig heel flexibel. De boerderij heeft hen goed gedaan.”

Bespreekbaar

Naast initiatiefneemster voelt Wendy zich een ervaringsdeskundige. Een deskundige met een groot hart. “Ik hoor dezelfde verhaallijnen terug. Mensen vallen over de vermoeidheid, kunnen het soms lastig een plekje geven. Het gesprek hierover openen met iemand die een soort gelijke achtergrond heeft kan heel fijn zijn.” Wendy merkt dat praten over kanker buiten het inloophuis als lastig ervaren wordt. Bij haar op de boerderij is het een veilige plek waar het bespreekbaar is. Er wordt veel georganiseerd. Zo zijn er wel eens sprekers op bezoek, wordt er gedaan aan creatieve- en sportieve activiteiten. “Binnenkort komt er bijvoorbeeld een oncologie verpleegkundige spreken die advies en training geeft over de vermoeidheid na kanker,” legt ze uit.

“In de tijd dat je ziek bent wordt je geleefd. Dit is de reden dat ik de zorgboerderij ook begonnen ben, het is een manier om terug te komen na mijn ziekzijn. Je lijf is veranderd en zo moet je ook zoeken naar werk wat bij je past, kwaliteit van leven is het belangrijkste,” aldus Wendy. Inloophuis Burgerbrug is het aanspreekpunt voor iedereen die geraakt is door kanker, bij zichzelf of bij zijn naaste. Het is volgens Wendy belangrijk dat kanker bespreekbaar wordt. Zo kunnen we met zijn alle beter over kanker en het ziek zijn praten. “Kankervrij betekent niet dat je klachtenvrij bent. Je kunt tegenwoordig bij veel kankersoorten beter worden of een fijne kwaliteit van leven hebben, maar dit betekent niet dat het leven dan makkelijk is. Ik probeer de gasten die bij mij langskomen te ondersteunen,” besluit ze.

Het inloophuis is kosteloos te bezoeken en meer informatie vind je op www.inloophuis-burgerbrug.nl/ of bezoek hen op social media @Inloophuis Burgerbrug op Facebook en @inloophuis_burgerbrug op Instagram.

Het verhaal van Mariëlle

Vorig jaar december stond de wereld plots stil voor Mariëlle (49) uit Schagerbrug, toen ze te horen kreeg dat zij borstkanker heeft.  Lees haar verhaal hier.