Paasvee 2023

‘Alles moet blinken op de Paasveetentoonstelling!’

Algemeen
Het bestuur vlnr: Anne Reijne-secretaris, Willem Keesom-voorzitter, Joep Dekker-penningmeester, Jack Hogervorst-vice voorzitter.
Het bestuur vlnr: Anne Reijne-secretaris, Willem Keesom-voorzitter, Joep Dekker-penningmeester, Jack Hogervorst-vice voorzitter. (Foto: AGHeeremansPhotography)

SCHAGEN - Het immens populaire Paasvee tikt dit jaar de 122ste editie aan. Vice-voorzitter Jack Hogervorst weet er alles van. Hij is al 20 jaar betrokken bij dit evenement als vrijwilliger. Maar ook als klein jochie was hij ook al te vinden bij het Paasvee, hij verkocht daar toen loten. Hem hoef je niets meer te leren, hij weet als geen ander hoe de veekeuring in elkaar steekt.

Paasvee 2023 tikt 122ste editie aan

Jack Hogervorst vertelt met veel enthousiasme: “Ik probeer elk jaar weer 125 tot 150 beesten op de markt te krijgen. De dieren komen uit het hele land, van Limburg tot Groningen. Sommige veehouders gaan vroeg in de nacht al rijden. Om 5 à 6 uur komen ze aan op de Markt. Daar worden de beesten gepoetst en geboend voor de tentoonstelling. Alles moet blinken. Om 9.30 uur beginnen we met de algemene keuring, daarna met de kampioenskeuring, dit duurt tot ongeveer 13.30 uur. Tijdens die keuring wordt bepaald welke dieren prijswaardig zijn. Uiteindelijk heb je in elke categorie een kampioen, bij elkaar zijn dat er 9.” 

Promotie agrarische sector

Paasvee is niet alleen een feest, maar het is ook promotie voor de agrarische sector. En de consument kan zien wat er uiteindelijk op zijn bordje ligt. Want daar komt het wel een beetje op neer. Jack: “Het is een kijkje in de keuken die je normaal gesproken nooit te zien krijgt. Veehouders en slagers komen met hun beste en mooiste dieren naar Paasvee. Het is leuk voor iedereen om eens te kijken naar de verschillende soorten vee. En de keurmeesters vertellen iets over de wijze waarop er gekeurd wordt. Het is leerzaam om dat van dichtbij mee te maken.”

Veiligheid van zowel het vee als het publiek is belangrijk. “We stellen het welzijn van het vee en de bezoekers voorop. De kracht en toegankelijkheid van de Paasveetentoonstelling is gelijk ook een zorg voor de organisatie,” stelt Jack, “Het publiek staat dichtbij het vee dat tentoon gesteld wordt, dus letten wij goed op. Een hek om de ring heen is uit den boze, omdat je dan gelijk het karakter van de tentoonstelling beïnvloed.”

155 dieren aangemeld

Met het naderen van de 121ste editie is voor de tentoonstelling het meeste werk wel gedaan. Jack: “Alles is in kannen en kruiken. Nog even de puntjes op de ‘i’ en dan kunnen we los! Circa 25 oltimers (oude landbouwmachines en 155 dieren zijn aangemeld. We kunnen maximaal 150 dieren hebben qua ruimte, maar er vallen er altijd wel een paar af, dus dat zit goed. Wanneer we meer inzenders toe zouden laten kom je geheid in tijdnood met het programma. De markt kent daarnaast ook gewoon zijn beperkingen.

Begrip

Dat Paasvee anno 2023 nog steeds gehouden wordt en in de jaren is uitgegroeid tot een begrip met een reikwijdte tot ver buiten de stadsgrenzen van Schagen, betekent allerminst dat de Paasveetentoonstelling aan slijtage onderhevig is. Mensen komen zelfs uit het buitenland. Ik heb het gevoel dat het elk jaar belangrijker wordt. De steun van het publiek onderstreept maar weer eens dat er zonder vee geen Paasvee kan zijn!”

De jaarlijkse keuring in de ring trekt jaarlijks tussen de 20 en 25 duizend bezoekers aan. “Met de Westfriese Folklore en de Paasvee heeft Schagen goud in handen”, aldus Jack. “De tentoonstelling heeft zeker een toekomst. Wat die gaat brengen durf ik niet te zeggen. Andersom kun je wel zeggen dat Paasvee vergeleken met veertig jaar geleden enorme stappen voorwaarts heeft gemaakt.”

Erin gerold

“Mijn rol binnen de organisatie van de Paasvee begon eigenlijk met het regelen van het vee. Dat was mijn enige taak. Op een gegeven moment stopte Dirk Reijne als voorzitter, dit stokje werd overgenomen door Willem Keesom en ik werd erbij gevraagd als vice-voorzitter. Het vee regelen heb ik erbij gehouden, met ondersteuning van Maurits de Ridder en Mirjam Bregman. Het lijkt elk jaar wel meer werk!” lacht hij. “Tsja, het is soms veel maar het contact met de mensen en de voldoening dat alles is geregeld geeft me elk jaar weer voldoening. Wij willen het evenement op de benen houden, daarom doe ik elk jaar weer mee. Als dit wegvalt komt het nooit meer terug. En het is een prachtige traditie waar iedereen enorm van geniet. In contact met mensen, slagers en veehouders zit mijn plezier. Je mag tot je 70ste zitting houden in het bestuur en dat ben ik nog lang niet. Ik ben ook dit jaar weer ontzettend trots op wat wij allemaal weer gaan neerzetten met alle vrijwilligers. Laat mij nog maar even doorgaan!”

Door: Sandra Ooms