De 10 vragen aan

De 10 vragen aan... Charles van der Mark

Nieuws
Charles van der Mark.
Charles van der Mark. (Foto: aangeleverd)

In de wekelijkse rubriek ‘De 10 vragen aan...’ komen bewoners of bekenden uit de gemeente Schagen aan het woord, zij beantwoorden 10 vragen en nomineren een volgende inwoner. Gerard Tuijn nomineerde vorige week Charles van der Mark.

Wie ben je en wat doe je?

Mijn naam is Charles van der Mark en ben gepensioneerd na veertig jaar onderwijs. In 1970 van Limburg verhuisd naar Warmenhuizen om te gaan werken op de Theresiaschool. Na de basisschool ben ik me gaan richten op de volwasseneducatie. Mijn start was bij het vormingscentrum in Tuitjenhorn, waar ik later coördinator werd. Daarna kwam ik via de alfabetisering en volwasseneducatie bij het ROC. De laatste jaren van mijn carrière werkte ik in het MBO in Den Helder. Werken met studenten van niveau 1 was niet gemakkelijk. Sommige kinderen hadden al meer problemen in hun leven meegemaakt, dan ik in 60 jaar. En dat, terwijl ik aan het begin van mijn loopbaan dacht: “Pubers, dat nooit!”

Waar ben je geboren?

In 1946 in Heerlen.

Wat heb je met deze gemeente?

Ik woon al 50 jaar in Schagen. Dan groeit de band vanzelf. Via toneelgroep Wammus in Warmenhuizen, via sport, voetbal bij Vios en Schagen, schaatsen op natuurijs als het kon en anders naar de Meent, hardlopen bij Jaap Bouwen en TAS ’82. We wandelen elke week in Schoorl en maandelijks met een vriendengroep in de regio. Vanaf 2002 ben ik secretaris van de Fietsersbond en zet me in voor het verbeteren van de fietsveiligheid in de Kopgemeentes. Voor TAS organiseer ik de inzet van de verkeersregelaars tijdens hun evenementen. “Ga je nog terug naar Limburg?” wordt me wel eens gevraagd. “Wat moet ik daar nog?” Bij mijn familie kom ik geregeld, maar mijn kennissen en vrienden wonen hier, in de Kop van Noord-Holland.

‘Zo gezond mogelijk ouder worden’

Wat is de mooiste plek binnen de gemeente Schagen?

De kuststrook met de duinen. Toen ik tijdens mijn eerste weekend in Warmenhuizen ‘even’ naar de zee bij Schoorl wilde wandelen kwam ik teleurgesteld thuis. Wist ik veel, dat de Zeeweg 5 kilometer lang was.

Welke herinnering aan Schagen is je dierbaar?

De Theresiaschool in Warmenhuizen. Elke maandag begonnen we met thee en een koekje bij de juf van de eerste klas. Samen met collega Bert gaven we les aan de kinderen van klas 2 en 3. Daar is de basis van mijn visie op onderwijs gelegd.

Wat is het beste advies dat je zelf ooit kreeg?

Na een burn-out wilde ik me laten afkeuren. Er moest immers brood op de plank komen. Ineke, mijn partner, raadde me dat sterk af. “Ga studeren, zoek andere wegen, ontmoet anderen buiten het onderwijs”. Na die studie heb ik nog jaren met plezier gewerkt.

Wat zouden mensen echt van je moeten weten?

In discussies wil ik wel eens fel uit de hoek komen, dat zal mijn zuidelijk temperament wel zijn en vooral betrokkenheid. Ik zal er wel alles aan doen om in gesprek te blijven. Luisteren en rekening houden met de emoties van de ander.

Wat vind jij het beste restaurant/café in de gemeente Schagen?

We kennen Marlies en Roy van TOV. Niet alleen om de historie, maar vooral vanwege hun ontwikkeling als gastvrouw en chef staat TOV bovenaan mijn lijst. Schagen heeft een rijke verscheidenheid aan restaurants, met vooral de gezellige terrassen op de Markt.

Hoe besteed je jouw vrije tijd het liefst?

Thuis muziek luisteren en een spannend boek lezen. Naar het theater, vooral voor moderne dans en fitness vind ik leuk om zo gezond mogelijk ouder te worden. Fietsen en wandelen in de duinen is ook heerlijk.

Wie zie jij graag als je opvolger in deze rubriek?

De volgende 10 vragen worden beantwoord door José Blom, coördinator van Home-Start. Deze organisatie heeft een groep vrijwilligers, die ouders helpen bij de opvoeding, praktische hulp en vanuit vriendschap.