In 10 stappen kies jij het beste energiecontract uit de markt

Nieuws
Kies voor vaste tarieven.
Kies voor vaste tarieven. (Foto: aangeleverd)

REGIO - Het regelen van een nieuw energiecontract is saai, tijdrovend en soms lastig. Het maken van een keuze is nu belangrijker dan ooit nu de overstapboete sinds juni veel duurder is. Om je op weg te helpen, heeft consumentenorganisatie De Vastelastenbond tien tips voor je verzameld. Als je deze adviezen opvolgt, sleep jij het beste energiecontract uit de markt binnen.

1. Controleer inkoopprijzen
Het is belangrijk om de inkoopprijzen van de energiemarkt te monitoren. De gasprijs bijvoorbeeld heeft een voorspellende waarde. Wat energieleveranciers nu inkopen, wordt in de komende weken verkocht.

2. Lees kleine lettertjes
Het klinkt ontzettend logisch, maar helaas gebeurt het niet voldoende: het nalezen van de voorwaarden en kleine lettertjes. Lees goed na onder wat voor soort contract je jouw handtekening zet.

3. Kies voor vaste tarieven
Een variabel contract klinkt misschien aantrekkelijk, maar laat je niet leiden door lage prijzen die aan verandering onderhevig zijn. In de zomer als je minder energie verbruikt zijn de tarieven laag, terwijl tijdens koude periodes de verwarming overuren maakt en de variabele tarieven flink stijgen.

4. Kies een jaarcontract
Er zijn weer meerjarencontracten op de markt, maar het advies is om toch voor een jaarcontract te kiezen. De kans bestaat namelijk dat de tarieven volgend jaar zakken en dan is het zuur als je nog een aantal jaar een hoog tarief betaalt waar je niet zomaar onderuit kan.

5. Controleer aanbiedingen
Energiebedrijven zetten allerlei lokkertjes in om jou voor hen te winnen. Kijk goed aan welke voorwaarden je moet voldoen om zo’n bonus in de wacht te slepen.

6. Vergelijk alle prijsvergelijkers
Niet al deze vergelijkingssites laten alle aanbiedingen zien, omdat ze bijvoorbeeld niet onafhankelijk zijn. Dat geeft een vertekend beeld en daarom is één vergelijker gebruiken om een keuze te maken onverstandig.

7. Onderzoek solvabiliteit energiebedrijven
Onderzoek de financiële gezondheid van energiebedrijven. Als een energiebedrijf dat er slecht voorstaat met financiële tegenslag te maken krijgt, is de kans groot dat de energieleverancier omvalt.

8. Volg het energienieuws
Lees al het energienieuws dat in de media verschijnt en houd de website van toezichthouder ACM in de gaten om te zien wat er allemaal speelt. Zo kom je te weten welke energieleverancier onder een vergrootglas ligt en er minder goed voorstaat.

9. Controleer je looptijd
Veel mensen vergeten wanneer hun contract precies inging en gaan na afloop over in een duur variabel contract. Kijk goed naar de einddata van je huidige contract. Te vroeg overstappen kan je een flinke boete opleveren. Te laat overstappen zorgt ervoor dat je tijdelijk op dure tarieven komt te staan.

10. Besteed je energiezaken uit
Om het beste energiecontract met de beste voorwaarden, hoogste korting bij een betrouwbare energieleverancier af te sluiten, moet er nog heel wat gebeuren. De kans is groot dat je geen zin hebt om alle negen stappen te doorlopen. Gelukkig kun je er ook voor kiezen om je energiecontract uit te besteden. De dienst Energie Vanzelf Geregeld is speciaal voor dat doel ontwikkeld.

www.vastelastenbond.nl