Fabels en feiten over borstkanker

Nieuws
Borstkankermaand.
Borstkankermaand. (Foto: Adobe Stock)

REGIO - Wereldwijd staat de maand oktober in het teken van borstkanker. In Nederland krijgt één op de zeven vrouwen deze diagnose. Dankzij onderzoek is de vijfjaarsoverleving van borstkanker de afgelopen 60 jaar flink verbeterd. In Nederland is het de tweede meest voorkomende kankersoort, dankzij het bevolkingsonderzoek die bedoeld is voor vrouwen vanaf 50 jaar overlijden er per jaar tussen de 850-1070 vrouwen minder aan deze ziekte. Ken jij de fabels en feiten van borstkanker?

Fabels over borstkanker

Wist je dat er geen wetenschappelijk bewijs is voor een verband tussen het gebruik van deodorant en borstkanker? Parabenen, die in sommige deodoranten worden gebruikt, zijn uitgebreid onderzocht en hebben geen duidelijke relatie met borstkanker. Het gebruik van parabenen als conserveringsmiddel voor cosmetica en deodorant is goedgekeurd door de Europese Commissie. 

Het idee dat het dragen van een beugel-bh de kans op borstkanker vergroot, is een fabel. Er is geen bewijs dat bh’s, ongeacht het type, het risico op borstkanker beïnvloeden.

Zowel mannen als vrouwen borstkanker kunnen krijgen, hoewel het veel minder vaak voorkomt bij mannen. In 2022 kregen 165 mannen de diagnose borstkanker. 

Grote borsten op zichzelf verhogen niet het risico op borstkanker. Het risico wordt beïnvloed door andere factoren, zoals genetica en levensstijl.

Symptomen

Borstkanker kan verschillende symptomen hebben, waaronder knobbeltjes in de borst, maar ook andere veranderingen zoals huidveranderingen, tepelveranderingen en ongewone afscheiding uit de tepel. Controleer je borsten regelmatig als je onder de douche staat of wanneer je je aankleed voor de spiegel. Leer je borsten kennen. Het is een eenvoudige manier om afwijkingen op te sporen. Ga bij twijfel naar de huisarts.

Slechts een klein percentage van borstkankerpatiënten heeft een erfelijke aanleg voor de ziekte, zoals mutaties in de BRCA-genen. De meerderheid van de borstkankerdiagnoses heeft geen directe erfelijke oorzaak.

Bevolkingsonderzoek

Vroege detectie kan de kans op succesvolle behandeling aanzienlijk vergroten. Dankzij het bevolkingsonderzoek die bedoeld is voor vrouwen vanaf 50 jaar overlijden er per jaar tussen de 850-1070 vrouwen minder aan deze ziekte. Krijg je een oproep? Denk erover na om mee te doen.


Alcohol

Het verband tussen alcoholgebruik en borstkanker is goed gedocumenteerd. Zelfs matig alcoholgebruik kan het risico op borstkanker verhogen, dus het verminderen van alcoholinname kan een preventieve maatregel zijn. Zelfs 1 glas alcohol per dag verhoogt de kans op (borst)kanker al. 

Het gebruik van de anticonceptiepil kan het risico op borstkanker licht verhogen, vooral tijdens het gebruik ervan. Het risico neemt echter weer af na het stoppen met het gebruik van de pil.

Overgewicht, vooral bij veel vet op de buik, kan het risico op borstkanker verhogen, en het is belangrijk om een gezonde levensstijl te bevorderen om het risico te verminderen.