Deze Noord-Hollandse gemeente bespaarde het meeste gas in 2022

Nieuws
Afbeelding
(Foto: Zonneplan)

REGIO - Nederlandse huishoudens gebruikten vorig jaar gemiddeld 270 kuub minder gas dan in 2021. In Noord-Holland bespaarden inwoners van Laren het meest: 460 kuub. In Schagen was het gasverbruik 1440 kuub in 2021 en in 2022 1110 kuub. Dat betekent een verschil van -23%. Inwoners van Bloemendaal reduceerden hun elektriciteitsverbruik juist het sterkst. Zij gebruikten vorig jaar 250 kilowattuur (-7%) minder dan in 2021. Inwoners van Schagen reduceerden 200 kilowattuur (6,7%) minder dan in 2021. Dat blijkt uit een analyse van nieuwe CBS-cijfers door energiebedrijf Zonneplan. Dat concludeert tevens dat het in 2023 geldende verbruiksplafond in de meeste gevallen afdoende zal zijn.

Gedwongen door de hoge gasprijzen verbruikte elke Noord-Hollandse gemeente, op Purmerend (waar veel huishoudens gebruikmaken van stadsverwarming) na, in 2022 minder gas dan het jaar ervoor. Vooral in Laren, Bloemendaal, Blaricum en Heemstede liep het verbruik sterk terug. In Diemen en Amsterdam daalde het gasverbruik daarentegen het minst hard, maar toch nog met respectievelijk 180 en 190 kuub op jaarbasis. Zonneplan stelt dat de relatief kleine besparing in deze stedelijke gemeenten goed verklaard kan worden doordat ze bijvoorbeeld meer appartementen kennen, waar het gasverbruik doorgaans al lager ligt.

Stroomverbruik daalde overal

Waar een lager gasverbruik voor de hand lag - korter douchen en de verwarming een graad lager zijn relatief eenvoudige ingrepen, met een groot effect - valt het volgens Zonneplan op dat ook het stroomverbruik in elke Noord-Hollandse gemeente is afgenomen. In de gemeente Bloemendaal daalde het stroomverbruik zoals gezegd het hardst (-250 kWh), maar ook in Oostzaan, Edam-Volendam en Koggenland werd flink bespaard. Inwoners van Amsterdam realiseerden de kleinste besparing met 120 kWh (5,6%) minder dan in 2021 op jaarbasis.


Gasverbruik in Schagen- Zonneplan

Volgens Zonneplan zou het lagere stroomverbruik deels te maken kunnen hebben met het feit dat huishoudens met een elektrische auto er vorig jaar vaker voor kozen om bij een openbare laadpaal te laden in plaats van thuis. De stroomtarieven voor particuliere huishoudens overstegen immers in veel gevallen de publieke laadtarieven. Bij haar eigen klanten signaleert Zonneplan dit overigens niet, maar dat kan ermee te maken hebben dat zij gebruikmaken van dynamische tarieven.

Meeste gemeenten onder verbruiksplafond

Dit jaar geldt er een prijsplafond op energie, tot een maximaal verbruik van 1200 kuub gas en 2900 kilowattuur stroom per jaar. Afgaande op de cijfers van 2022 is dat voor huishoudens in acht op de tien Noord-Hollandse gemeenten afdoende. 37 van de 45 gemeenten bleven er met hun gemiddelde gasverbruik onder. Voor de gemeenten die het verbruiksplafond wel overschreden, scheelt het in de meeste gevallen maximaal 100 kuub. Alleen inwoners van Laren en Bloemendaal gebruiken significant meer. Daarnaast bleef het gemiddelde netto stroomverbruik - dus inclusief gesaldeerde zonnestroom - in vrijwel iedere Noord-Hollandse gemeente onder de 2900 kilowattuur. Wederom vormen Bloemendaal en Laren, maar ook Blaricum, de uitzondering.

Afbeelding